Juriştii prefecturii au încheiat anul 2014 cu un bilanţ ce arată că aleşii locali mai fac şi rabat de la lege uneori. Din cele peste 27.800 de decizii de primar şi hotărâri emise de consiliile locale şi cel judeţean, 140 de acte au fost întoarse de specialişti către autorităţile emitente pentru a fi revocate sau modificate. Actele normative în cauză arătau mai mici sau mai mari încălcări ale prevederilor legale, cele mai frecvente fiind referitoare la îndeplinirea atribuţiilor autorităţilor locale, gestionarea proprietăţilor publice sau recepţia unor lucrări.
Pentru că nu au fost „corectate” conform legislaţiei, 10 dintre actele normative au fost atacate de Instituţia Prefectului în contenciosul administrativ în vederea anulării, dosarele fiind în curs de soluţionare, pe rolul instanţelor judecătoreşti.
„Totalul actelor verificate de jurişti arată doar o parte a muncii lor, pentru că trei sferturi din volumul de activitate al acestora constă în consilierea secretarilor şi primarilor şi aşa şi trebuie să fie. Este un schimb de informaţii continuu ce precede activitatea legislativă propriu-zisă. Am solicitat ca specialiştii Prefecturii să ofere suport maxim pentru ca autorităţile legale să fie în deplină cunoştinţă de cauză înainte de a lua o decizie.”, este declaraţia prefectului Costică Macaleţi.
O comparaţie cu anul 2013 arată că volumul activităţii legislative din judeţ s-a redus la aproape jumătate. În respectivul interval de referinţă au fost emise peste 42.300 de acte administrative, 68 dintre acestea fiind revocate sau modificate de emitenţi în urma verificării lor de către juriştii prefecturii. Motivul principal, cel puţin în ochii specialiştilor, pare să fie desfăşurarea celor trei tururi de scrutin electoral în anul 2014, care a focalizat mare parte din atenţia aleşilor locali.
În anul 2013 Prefectul a atacat 4 acte normative la instanţa de contencios administrativ, dintre care una a fost, între timp, admisă, o acţiune a rămas fără obiect, iar alte două sunt în continuare pe rolul instanţelor.