Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au marcat astăzi 82 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România.
Alături, la acest moment festiv, le-au fost: prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu, subprefectul Gelu Ţigănucă şi cadre militare în rezervă.
Printre invitaţi s-a aflat şi primul comandant al apărării civile din Botoşani, col (r) Bernard Chiricheş, profesorul Vasile Coţofrei, autorul cărţii „Ape dezlănţuite la Dorohoi”, precum şi directorul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, jurnalistul Traian Apetrei.
În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 82 de ani de la aprobarea prin Decretul Regal nr. 468 a „Regulamentului de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” au fost depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din faţa sediului I.S.U. Botoşani şi Detaşamentului de Pompieri Dorohoi. Totodată, au fost citite mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.
În semn de apreciere pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim, un ofiţer, un maistru militar şi trei subofiţeri, respectiv : de la gradul de locotenent colonel, la gradul de colonel, Laura Buzdugan, de la gradul de maistru militar, clasa a III-a, la maistru militar clasa a II- a, Lucian Butilă, de la gradul de plutonier major, la gradul de plutonier adjutant, următorii: Valentin Obreja, Doru Dutcovschi şi Iulian Florin Dumitras.
Şedinţa festivă s-a încheiat cu prezentarea cărţii „Ape dezlănţuite la Dorohoi”, scrisă de profesorul Vasile Coţofrei şi Oana Maria Rotariu. Jurnalistul Traian Apetrei a precizat despre carte că : „Profesorul Vasile Coţofrei a scris această carte înspre neuitare. Trebuie să preţuim faptul că în noaptea de 27 spre 28 iunie 2010, în faţa puhoaielor, în acea dispută dintre viaţă şi moarte, dar şi în toate zilele şi nopţile, voi, pompierii, aţi fost acolo, fiecare la locul cuvenit. Este o carte echidistantă, dar arată că în acele clipe, istoria acelor locuri ar fi fost dezastruoasă fără intervenţia pompierilor. Este o carte care dă putere, dă energie, care vă motivează profesia. Este o lucrare care nu trebuie să lipsească din biblioteca salvatorilor”.
„Ape dezlănţuite la Dorohoi transmite un sentiment real de apreciere şi recunoştinţă a ceea ce voi, pompierii, faceţi, atunci când sunteţi chemaţi în ajutor”, a precizat autorul cărţii, profesorul Vasile Coţofrei.
Deosebit de emoţionantă a fost revederea dintre cadrele în rezervă (pensionarii) şi cadrele active ale inspectoratului. Clipele petrecute împreună au fost momente de bucurie, fiind şi un real schimb de experienţă între generaţii. Întâlnirea a fost deosebit de plăcută, constatându-se din partea tuturor dragostea şi disponibilitatea pentru a salva vieţi.
Cu această ocazie s-a organizat „Ziua Porţilor Deschise”, subunităţile de intervenţie ale I.S.U. Botoşani fiind vizitate de zeci de botoşăneni.
Specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire au prezentat musafirilor tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului, modul de utilizare a acesteia pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă, oferindu-le, totodată, materiale informative.