Pentru cei care iubesc Dorohoiul şi istoricul acestui străvechi oraş, continuăm să reliefăm an de an ce au realizat autorităţile locale,cu puţinele posibilităţi materiale de care dispuneau, pe drumul emancipării în viaţa socială-culturală-economică.
Astăzi ne oprim asupra anului 1915.
La Palatul Prefecturii sunt aşezate basoreliefurile familiei regale, sculptate de dorohoianul Horia Miclescu şi donate oraşului de avocatul Gheorghe Ghe. Burghele.
Iniţiativa primarului avocat Gheorghe Marcu din anul 1902 de a se planta brazi cu ajutorul militarilor, pe strada Gherghel (astăzi strada 1 Decembrie) a fost finalizată de marele om politic dorohoian, avocatul Gheorghe Ghe. Burghele în acest an – 1915 – care, a declarat deschis parcul „Brazi” unde a amenajat alei şi a montat mai multe bănci.
Pe lângă gimnaziul „Gr. Ghica VV” se înfiinţează „cohorta de cercetaşi”, coordonată de ofiţeri de la regimentul dorohoian 29 infanterie, care avea ca scop formarea de buni cetăţeni care, în momentele de cumpănă, să ştie cum să vină în sprijinul organelor locale. Preşedinte a fost numit maiorul Mihai Ergot, iar vicepreşedinte - profesorul de limba română N. C. Iancu.
În urma mai multor adrese ale directorului gimnaziului „Gr. Ghica VV”, C. N. Iancu, către Primăria locală s-a hotărît împrejmuirea curţii gimnaziului cu un gard de fier, gard ce există şi astăzi.
În jurul bisericii Sf. Neculai de pe strada Ştefan cel Mare, cu ajutorul ostaşilor, s-au desfiinţat dealurile ce străjuiau biserica şi s-a nivelat terenul respectiv.
În parcul Rond-Point (situat pe locul unde astăzi este cartierul Dumbrava Roşie) s-au amenajat alei şi s-au instalat bănci.
Din spaţiul proprietatea primăriei locale s-au dat 8 ha. pentru construirea de locuinţe destinate ofiţerilor şi gradaţilor de la regimentul 29 infanterie, precum şi 2 (două) ha. în jurul parcului Brazi pentru ofiţerii regimentului 69 infanterie.
S-au instalat 6 (şase) posturi telefonice în gheretele gardiştilor din diferite puncte ale oraşului.
Ministrul Domeniilor, Alexandru Constantinescu, trimite de la pepiniera din Istriţa (judeţul Buzău) un număr important de pomi fructiferi pentru cetăţenii oraşului Dorohoi.
S-a împrejmuit cu gard cimitirul „Eternitatea” şi curtea bisericii Sf. Neculai.
Doamna Elena Docan Dimachi- mare filantrop – donează un mare număr de salcâmi pentru parcurile şi străzile dorohoiene.
S-a construit uzina electrică de pe strada Başotă.
Familia Cristescu vinde primăriei locale trei corpuri de clădiri de pe strada Ştefan cel Mare în scopul folosirii lor de către Gimnaziul Industrial de băieţi. Un aport însemnat la executarea lucrărilor necesare reamenajării clădirilor au dat-o ostaşii regimentului 29 infanterie conduşi la acea vreme de colonelul Colory.
În piaţa centrală de pe strada D. P. Moruzi (astăzi strada D. Furtună) s-au construit 9 gherete pentru comerţul cu zarzavaturi şi s-au reparat cele 2 gherete destinata vânzării de carne.
În parcul „Aurora” s-a instalat lumina electrică.
Căpitanul Degeratu Ion este atestat în acest an drept comandant al închisorii situată pe strada Cercetaş Ştiubianu. El va deceda câţiva ani mai târziu pe Bulevardul Dorobanţi (Bulevardul Victoriei de astăzi) accidental – i-a căzut în cap o cărămidă de la una din casele aflate în construcţie.
În acest an este demn de reţinut şi un fapt din domeniul sportului dorohoian: pentru prima oară în oraş este adusă o minge de fotbal din piele de către profesorii Florescu şi Karpietz. Acesta este considerat anul când s-a jucat pentru prima oară fotbal la Dorohoi.
La Şcoala Primară nr. 1 de fete „Vârgolici” este numită directoare Alise Şerban, în locul Aglaiei Tomaziu, care se pensionează.
Directoarea Şcolii Profesionale de fete „Domniţa Ileana”, Octavia Răutu, editează, pentru prima oară în Dorohoi, un „Anuar al Şcolii profesionale „Domniţa Ileana”.
Profesoara Elena Vlangali (refugiată din Basarabia) încearcă, dar fără succes, să înfiinţeze o şcoală particulară de fete, iniţiativă continuată şi realizată de în anul următor de Eugenia Scriban, şcoală care din anul 1922 se va numi Liceul „Regina Maria”.
Succintul nostru material este însoţit de câteva fotografii din Dorohoiul anului 1915, subliniind faptul că autorităţile locale se străduiau să sistematizeze şi să înfrumuseţeze oraşul, demonstrând că şi la acest capăt de ţară lumea trăieşte în mod civilizat. prof. Dorina Mandachi