Dorohoi News Logo

28 de incendii în numai patru zile, în județul Botoșani

pompieri

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale, fumatul în locuri nepermise, jocul copiilor cu focul, utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, precum şi acţiunea intenţionată sunt cauzele care au generat 28 de incendii, în ultimele patru zile, la Botoşani.

Pentru stingerea incendiilor au intervenit, în total, aproape 300 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, voluntari ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cetăţeni.

Pagubele au fost estimate la aproape 30.000 lei.

Pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor la gospodării şi locuinţe, fiind protejate de foc bunuri materiale în valoare de peste 3.600.000 de lei.

Cele mai multe evenimente cu foc s-au produs în seara zilei de 13 aprilie. Astfel, într-un interval de trei ore, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a nu mai puţin de nouă incendii izbucnite pe raza localităţilor Bârsăneşti (comuna Durneşti), Cismăneşti (comuna Dobârceni), Cişmea (comuna Răchiţi), Săveni, Suliţa, Coţuşca, Ştefăneşti, Cobâla (comuna Şendriceni) şi Străteni (comuna Lozna).

Având în vedere că cele mai multe evenimente cu foc au fost generate ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul arderii resturilor de vegetaţie uscată, I.S.U. Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

·    obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
·    obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
·    informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
·    realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web