Dorohoi News Logo

Părinţi! Învăţaţi copiii să nu se joace cu focul!

Părinţi! Învăţaţi copiii să nu se joace cu focul!

Focul fascinează copiii. De cele mai multe ori, jocul copiilor cu mijloacele de aprindere (chibrituri, brichete) s-a transformat în incendii de proporţii care au mistuit agoniseala de-o viaţă a părinţilor. Nu de puţine ori, autorii acestor evenimente şi-au pierdut viaţa în infernul provocat chiar de ei.
         
Din cele aproape 2.000 de incendii produse pe raza judeţului Botoşani în ultimii cinci ani, 156 au fost provocate de copii lăsaţi nesupravegheaţi. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs în gospodăriile din mediul rural, în principal la depozitele de furaje, focul propagându-se la clădiri (locuinţe, anexe). Mijloacele de aprindere folosite au fost bricheta şi chibriturile.
         
În mediul urban copiii s-au jucat şi aprins deşeuri de hârtie, lemne, cartoane sau textile de lângă blocurile de locuinţe, depozitele en-gross, centrele de colectare deşeuri, unităţile şcolare, etc., punând în pericol viaţa şi bunurile. Casele şi construcţiile nelocuite sau dezafectate, construcţiile nefinalizate, autoturismele vechi şi nefolosite parcate pe străzi lăturalnice, constituie tot atâtea locuri de joacă pentru copii unde au fost generate incendii.
        
Potrivit datelor statistice, numărul incendiilor provocate de copii pe teritoriul judeţului Botoşani este în scădere de la 39 de incendii înregistrate în anul 2010, la 25 înregistrate anul trecut.
         
Scăderea numărului de incendii provocate de copii se datorează activităţilor susţinute pentru educarea acestora în spiritul cunoaşterii şi mai ales al respectării cu stricteţe a unor reguli referitoare la prevenirea incendiilor desfăşurate de către Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi a personalului didactic în cadrul parteneriatelor de colaborare în domeniul educaţiei privind situaţiile de urgenţă.
         
Copiii trebuie să cunoască rolul focului în viaţa omului şi să înţeleagă efectele utilizării incorecte al acestuia,  motiv pentru care adulţii în grija cărora se alfă aceştia fie că este vorba de părinţi, bunici, bone sau educatori sunt obligaţi, chiar şi de legislaţia în domeniu, să ia toate măsurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.

I.S.U.Botoşani le recomandă botoşănenilor să-şi supravegheze copiii în permanenţă şi să nu lase la îndemâna lor mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web