Reprezentantul Federaţiei Formatorilor Auto a explicat astăzi, într-o întâlnire cu subprefectul Gelu Ţigănucă, necesitatea unor modificări ale legislaţiei rutiere astfel încât să se diminueze numărul de accidente auto în care sunt implicaţi şoferii începători. Au fost amintite, astfel, limitarea capacităţii motorului pe care să-l conducă tinerii care abia au împlinit vârsta legală, sau condiţionarea conducerii autovehiculului de prezenţa unui părinte în dreapta şoferului.
„Vă rugăm să ne facilitaţi o întâlnire cu parlamentarii de Botoşani care pot prelua astfel de modificări pentru a le promova ulterior în activitatea din Parlament. Noi propunem câteva variante, discutăm, găsim poate cele mai bune soluţii, pentru ca acestea să fie ulterior susţinute şi să intre în vigoare.”, a declarat Valentin Vechiu.
Intervenţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri a Comisiei pentru Siguranţă Rutieră, desfăşurată la Instituţia Prefectului, ocazie cu care au fost prezentate directorilor şcolilor de şoferi din judeţ cifrele negre ale cazuisticii accidentelor grave produse de începători.
Din totalul evenimentelor, 10% sunt produse din vinovăţia conducătorilor aflaţi în primul an de condus, iar 18% sunt din culpa partenerilor de trafic ai debutanţilor.
„În primele cinci luni ale acestui an s-au produs 48 de accidente grave, din care 5 au fost cauzate de debutanţi prin neadaptarea vitezei, depăşiri neregulamentare sau în urma consumului de alcool.”, a explicat comisarul şef Gheorghe Mihai, şeful Poliţiei Rutiere Botoşani.
Cu aceeaşi ocazie conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Permise de Conducere şi Înmatriculare şi-a transmis doleanţele către reprezentanţii şcolilor de şoferi. Acestea s-au referit la pregătirea pentru examinarea pe calculator, la posesia aparaturii electronice de către cei examinaţi teoretic, dosare incomplete, sau starea maşinilor cu care se susţine proba practică.