În perioada, 7-9 iulie 2015, în Municipiul Dorohoi, vor avea loc evenimente prin care, Comunitatea Evreilor va comemorarea 75 de ani de la Pogromul anti-evreiesc din 1 iulie 1940 – Dorohoi, judeţul Botoşani.
Începând cu ziua de 7 iulie, vor sosi participanţii la eveniment din: Bucureşti, Focşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Suceava, Rădăuţi şi Roman. Aceştia vor fi cazaţi la Pensiunea Splendid şi Vila Magica unde vor avea la dispoziţie materiale informative (programul evenimentului / hărţi cu traseele către locurile unde au loc evenimentele / obiective din apropiere) şi vor putea participa la spectacolul oferit de Ansamblul „Mugurelul”.
Pentru ziua de 8 iulie, organizatorii anunţă următoarea participare:
· Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Bucureşti şi comunităţi apropiate judeţului Botoşani;
· Organizaţia mondială a Evreilor Bucovineni;
· Asociaţia evreilor Dorohoieni din Israel;
· Locuitori ai municipiului Dorohoi şi invitaţi;
· Elevi ai unităţilor de învăţământ din Dorohoi;
· Reprezentanţi ai Administraţiei publice centrale şi locale.
Ora 9.00 – La Sala Teatrului din Dorohoi va avea loc prima parte a Simpozionului „Evreii din Moldova de Nord – istorie şi contribuţii”.
Moderator: Dr. Aurel Vainer, Preşedintele FCER – deputat.
Ora 10.45 – Deplasare de la Sala Teatrului către Cimitirul evreiesc:
serviciu religios susţinut de rabinul Rafael Shaffer şi prim cantor Iosef Adler, alături de rabin Wasermann din Israel;
depunere de corone la monumentele victimelor pogromului;
rostirea numelor celor ucişi şi aplicarea unei banderole cu numele fiecărui evreu ucis, în jurul trunchiului unui copăcel.
Ora 12.30 – Deplasare pe jos, de la Cimitirul evreiesc care Sinagogă – Marşul vieţii şi al speranţei.
Ora 13.30 – Serviciu religios în Sinagogă, recital al cantorului Shmuel Barzilai de la Viena.
Ora 14.30 – Inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Moldova de Nord – Shlomo David.
Ora 15.15 – 16.30 - Masa de prânz la Vila Magica.
Ora 17.00 – La Sala Teatrului va avea loc partea a II-a a Simpozionului „Evreii din Moldova de Nord – istorie şi contribuţii” – prezentări, discuţii libere, întrebări, intervenţii.
Ora 19.30 – Cină cu participare internaţională la Vila Magica, spectacolul susţinut de Ansamblul “Rapsozii Botoşanilor” al Consiliului Judeţean Botoşani şi recital al cantorului Shmuel Barzilai de la Viena.
Un aport deosebit, în urma colaborării cu regretatul profesor Iancu Isidor, președintele Comunității Evreiești din Dorohoi, la pregătirea materialelor (exponatelor), necesare Muzeului istoriei evreilor din Moldova de Nord l-a avut şi profesorul Ilarion Mandachi. Acum cinci ani, în anul 2010, când acest proiect era încă un vis, profesorul Iancu Isidor declara pentru Realitatea Evreiască, publicaţie a Comunităţilor Evreieşti din România: „(…) Suntem o comunitate veche de peste 600 de ani. În 1774, figurau, într-un recensământ, 21 de capi de familie evrei. În 1803, trăiau la Dorohoi 660 de evrei, de unde – construcţia, în 1825, a Sinagogii Mari. Persecuţiile la care erau supuşi evreii în Rusia începutului de secol XIX a făcut ca mulţi dintre ei să se refugieze în Moldova, şi ca în 1838, să existe 2392 de evrei în Dorohoi. În 1862, funcţionau 15 şcoli particulare evreieşti. În 1909, ia fiinţă o şcoală a comunităţii, în care se îmbinau studiul de Talmud Tora cu programul didactic din învăţământul românesc. Înainte de 1940, erau 13 000 de evrei şi 17 sinagogi (...).” (Marius Petrescu)