Pe data de 8 iulie vor avea loc, la Dorohoi, o serie de manifestări comemorative dedicate pogromului antievreiesc din 1940, desfășurate în cadrul proiectului „Memoria ca act de justitie”.
Ca urmare a ultimatului sovietic la sfârşitul lunii iunie 1940, trupele sovietice ocupă Basarabia, Moldova de Nord şi Ţinutul Herţa. Atmosfera antievreiască devine din ce în ce mai vizibilă în toată ţara. Trebuia găsit un ţap ispăşitor, iar acesta era Comunitatea evreiască. În aceste condiţii de maximă încordare, la 1 iulie 1940, mai multe subunitaţi militare române, care se retrăgeau din Herţa, au declanşat un pogrom asupra populaţiei evreieşti din oraşul Dorohoi. Subunitaţile armatei române au deschis focul fară somaţie împotriva participanţilor la înmormântarea soldaţilor evrei căzuţi la Herţa, în confruntarea cu armata sovietică. Toţi evreii civili aflaţi la funerarii, cu excepţia unui singur supravieţuitor, precum şi şapte militari evrei, au fost ucişi de către militari.
Pogromul s-a extins foarte rapid în tot oraşul, făcând numeroase victime în rândul populaţiei evreieşti. După cum rezultă din procesele verbale, au fost împuşcaţi 50 de evrei. Dacă îi socotim şi pe răniții care au decedat ulterior, numărul victimelor se ridică la 70. De asemenea, în timpul pogromului au avut loc jafuri, schingiuiri şi tot soiul de scene de o cruzime inimaginabilă.
La manifestările comemorative din acest an vor participa membri ai comunităților evreiești din județul Botoșani și din alte județe învecinate, reprezentanți ai cultelor, oficialități locale și județene, elevi, locuitori ai Municipiului Dorohoi, un grup numeros de israelieni și o delegație din partea Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic, condusă de președintele organizației, dr. Aurel Vainer, deputat.
Programul cuprinde un simpozion comemorativ – ”Evreii din Moldova de Nord – istorie și contribuții”, a cărui primă parte va avea loc la Teatrul din Dorohoi, începând cu ora 9:00.
De la ora 10:30, la Cimitirul Evreiesc, rabinii Rafael Shaffer, J. Wassermann și prim-cantorul Iosef Adler vor oficia un serviciu religios comemorativ, urmat de alocuțiuni. De la cimitir se va pleaca către sinagoga din Piața Unirii nr. 3 într-un „Marș al vieții și al speranței”. Serviciul religios va fi urmat de recitalul cantorului vienez Shmuel Barzilai.
La ora 14:30 va avea loc inaugurarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Moldova de Nord ”Shlomo David”.
Partea a ll-a a simpozionului comemorativ „Evreii din Moldova de Nord – istorie și contribuții”, va începe la Teatrul din Dorohoi la ora 17:15. Seara vor fi acordate medalii de onoare ”Prieten al Comunităților Evreiești din România”.
Proiectul „Memoria ca act de justitie” este realizat de FCER și Comunitatea Evreilor din Dorohoi, împreună cu Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Relații Interetnice”, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, al Primăriei Municipiului Dorohoi și al sponsorilor „Supercom”, „Borsec”, „RoStar”, „Irina Schrotter” și „Niro Investment Group”.