Dorohoi News Logo

Moment emoționant la Dorohoi - Comemorarea pogromului din 1940 în cadrul proiectului „Memoria ca act de justitie” - FOTO

Comemorarea pogromului din 1940 la Dorohoi_01

O serie de manifestări comemorative dedicate pogromului antievreiesc din 1940, s-au desfășurat astăzi, 8 iulie la Dorohoi, în cadrul proiectului „Memoria ca act de justitie”.

La manifestările comemorative din acest an au participat membrii ai comunităților evreiești din județul Botoșani și din alte județe învecinate, reprezentanți ai cultelor, oficialități locale și județene, elevi, locuitori ai Municipiului Dorohoi și un grup numeros de israelieni și o delegație din partea Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic, condusă de președintele organizației, dr. Aurel Vainer, deputat.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, le-a mulțumit celor prezenți, urmași ai supraviețuitorilor și chiar supraviețuitori ai acelor evenimente, că au venit la această manifestare și și-a exprimat recunoștința față de suferințele indurate de aceștia alături de familiile lor. Am venit astăzi aici să comemorăm pogromul ce a avut loc acum 75 de ani în aceste locuri când pe fondul retragerii trupelor românești din Ținutul Herței și Bucovinei, un ofițer al armatei române a fost apărat de un soldat român de origine evreiască într-un conflict cu un ofițer sovietic. Atât ofițerul cât și soldatul au murit, iar la înmormântarea oficiată cu toate onorurile militare în acest cimitir a avut loc o izbucnire violentă a antisemitismului, antisemitism de altfel cultivat cu insistență ani de zile de autorități și anumiți intelectuali ai vremii. Mai precis, soldații evrei prezenți la înmormântare au fost dezarmați, dezbrăcați de uniforme și aliniați de-a lungul gardului acestui cimitir urmând apoi a fi executați. Din păcate lucrurile nu s-au oprit aici și persecuțiile au continuat și asupra unui număr de civili de origine evreiască, cetățeni ai Municipiului Dorohoi. Momentul de azi semnifică, că noi, cel puțin cei prezenți ca simpli cetățeni sau ca reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ne opunem ignorării trecutului. Înseamnă că nu ne ascundem să vorbim deschis despre culpabilitate și responsabilitate Prin ceea ce facem zi de zi fiecare dintre noi trebuie să avem în conștiință memoria victimelor acestor evenimente și să onorăm adevărul istoric. Nu putem să vorbim de viitor fără a respecta și cunoaște trecutul În încheiere, aș vrea să recizez că aceste evenimente reprezintă o pagină tulburătoare a istoriei care nu trebuie uitată niciodată și îmi exprim speranța că vor rămâne doar istorie. Vă ulțumesc și fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în conștiința noastră!”, a fost discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Botoșani.

„În conștiința noastră amintirea acestui tragic eveniment trebuie să rămână veșnică. Cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte s-a finalizat în Dorohoi, Muzeul lstoriei Evreilor din Moldova de Nord, inaugurat astăzi, un obiectiv deosebit de important pentru păstrarea moștenirii iudaice istorice a evreilor din România.”, a spus senatorul Doina Federovici, prezentă la manifestări.

Ceremonia de comemorare a celor 75 de ani de la pogromul de la Dorohoi s-a încheiat printr-o acțiune de strigare a numelor victemelor acelor evenimente și o depunere de coroane de flori la mormântul acestora.

Manifestările au continuat cu inaugurarea Muzeului Istoriei evreilor din Moldova de Nord, marșul vieții și al speranței, susținerea unui simpozion, ceremonii religioase și momente artistice.

Evenimentul s-a încheiat cu susținerea unui spectacol de către Ansamblul Rapsozii Botoșanilor și a unui recital de către invitatul special Shmuel Barzilai. Tot în cadrul acestui spectacol organizatorii au oferit distincții și aprecieri diferitelor personalități prezente.

Autor: DorohoiNews.ro

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web