Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a realizat un raport de monitorizare privind situațiile de roaming involuntar în zonele de frontieră ale operatorilor Orange România, Telekom România Communications şi Vodafone România.
Monitorizarea s-a desfășurat în luna aprilie 2015 pe traseele situate în vecinătatea frontierei de stat din județele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui.
Pentru identificarea zonelor cu risc de intrare în roaming, respectiv cu risc crescut de intrare în roaming, din zona de frontieră a ţării noastre, s-au luat în considerare acoperirile reţelelor de telefonie mobilă de generaţia a doua din România şi acoperirea reţelelor de telefonie mobilă de generaţia a doua din ţările vecine. Acoperirea unei reţele de telefonie mobilă de generaţia a doua a fost considerată ca fiind acea zonă în care semnalul GSM măsurat la intrarea în antena receptorului în condiţii outdoor are parametrul RxLev ≥ -92 dBm.
În judeţul Botoşani sunt 44 de localităţi în care dacă ai roamingul activat, rişti să te trezeşti cu facturi uriaşe la telefonul mobil.
Acestea sunt:
Suharău, Cristinesti, Fundu Herții, Baranca, Dersca, Racovăț, Pomârla, Corjăuți, Păltiniș, Darabani, Bajura, Baranca, Oroftiana, Pârâu Negru, Mihăileni, Bădărăi, Durnești, Santa Mare, Berza, Bogdănești, Rânghilești Deal, Ilișeni, Dămideni, Românesti, Bobulești, Bădiuți, Ștefănești, Stânca, Ripiceni, Sadoveni, Manoleasa, Manoleasa Prut, Iorga, Liveni, Loturi, Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Cotu Miculinți, Miorcani, Rădăuți Prut, Rediu, Horodiștea și Slobozia Cuzlău.