Municipiul Dorohoi a devenit cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate datorită obiectelor din sticlă care se produceau aici. De la Stipo şi Porţelanul au plecat timp de aproape 30 de ani milioane de produse, unele adevărate opere de artă.
- Dorohoienii nostalgici după vremurile de altă dată îşi amintesc că în fosta Fabrică de Sticlă lucrau vreo 4000 de oameni.
- Acum, în Dorohoi mai sunt doar 41 de sticlari care lucrează în făbricuţa lui Marin Anton iar produsele lor sunt vândute în toată lumea.
Marin Anton, un fost vicecampion naţional la lupte şi apoi antrenor, a decis în urmă cu mai bine de un deceniu să continue tradiţia sticlei la Dorohoi, chiar dacă nu a lucrat o zi în fosta fabrică realizată de comunişti şi distrusă de capitalişti. A început cu câţiva muncitori iar acum a ajuns să aibă 41 de salariaţi care lucrează în trei schimburi. Dorohoianul ar fi tentat să îşi dezvolte afacerea deoarece are piaţă de vânzare a produselor dar paradoxal, marea problemă o reprezintă forţa de muncă, scrie btonline.ro.
„Din păcate, majoritatea sticlarilor buni sunt la pensie acum. Şcolile profesionale au dispărut. Am încercat să mai angajăm oameni dar avem o problemă. Din păcate nu găsim nici necalificaţi pe care să-i învăţăm. Sunt mulţi care beneficiază de ajutoare sociale şi nu vor să vină şi să lucreze. Situaţia este similară şi în ţară. În prezent, mai sunt patru fabrici care au între 80 şi 100 de muncitori plus câteva ateliere. Cred că mai sunt maxim 2000 de sticlari în toată ţara în condiţiile în care doar la Dorohoi erau aproape 4000, în urmă cu mai bine de 20 de ani”, ne-a spus Marin Anton.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Local, la ora actuală, în municipiul Dorohoi sunt peste 11.000 de persoane care beneficiază de ajutoare sociale. Majoritatea prefer să beneficieze de aceste ajutoare sociale şi să lucreze la negru prin tot felul de firme decât să se angajeze.
Sticlăria de la Dorohoi la cele mai mari târguri din lume
Marin Anton şi-a făcut un obicei de a participa la cele mai importante târguri din lume. Pe cont propriu sau prin intermediul Ministerului Economiei, dorohoianul a mers la mai multe târguri din Europa şi SUA. Şi-a prezentat produsele şi chiar a reuşit să încheie o serie de contracte avantajoase. „Am fost la Frankfurt, la cel mai mare târg din lume. Am fost de două ori la New York. De asemenea, am fost la Paris, în Belgia, Olanda. Am o serie de parteneri cu care lucrez de foarte mulţi ani. Spre exemplu am un contract cu un olandez, din 2003”, ne-a mai spus dorohoianul.
Mai mult de 50% din producţie este vândură în străinătate
În urmă cu câţiva ani, a încercat să intre cu produsele sale şi în hipermarketuri. A negociat cu reprezentanţii acestor hipermarketuri dar şi-a dat seama că nu este o mare afacere. Beneficiile financiare nu erau extraordinare iar banii ar fi fost plătiţi la 90 de zile de la livrarea produselor. Din acest motiv, a preferat să caute contracte cu parteneri din străinătate iar în prezent mai bine de jumătate din producţie pleacă în Italia, Germania, Belgia, Olanda şi Canada. În momentul de faţă a ajuns la o cifră de afaceri de peste 600.000 de euro pe an. „La ora actuală, cifra de afaceri este de 50.000-60.000 de euro pe lună dar sper să o majoreze în perioada următoare. Lucrurile au început să se schimbe puţin şi în România. De când au început controalele cei de la antofraudă, mi-au crescut vânzările cu 15% pe piaţa din România”, a mai declarat Marin Anton.
Nisip importat din Bulgaria
Fosta fabrică de sticlă de la Dorohoi a fost înfiinţată deoarece la Hudeşti şi Miorcani exista nisipul folosit în această industrie. La Hudeşti s-a descoperit şi exploatat un zăcământ de nisipuri silicioase de foarte bună calitate, din care după prelucrare, se obţinea nisipuri purificate avansat necesare sticlăriei de menaj şi ceramicii fine, fire de sticlă, sticlărie automată, sticlărie tehnică, turnătorii, electrotehnică, mortare uscate, adezivi, oferind practic întreaga gamă de nisipuri utilizate în industrie.
În ultima perioadă, s-a sistat exploatarea iar fabricile şi atelierele de sticlărie din România, inclusive din Dorohoi, import nisip din Bulgaria. „La Hudeşti nu se mai exploatează. Am înţeles că trebuiau să mute sonda iar costurile ar fi prea mari. La ora actuală, nu mai ai de unde să cumperi nisip din România. Eu import nisip din Bulgaria. Asta este situaţia. Avem nisip la 20 de kilometric dar noi suntem obligaţi să importăm din Bulgaria. Din păcate nu doar nisipul îl importăm ci şi celelalte. În România nu se mai produce aproape nimic”, a afirmat omul de afaceri dorohoian. Sursa: btonline.ro