Dorohoi News Logo

Trei incendii în mai puţin de 8 ore

incendiu 2

Pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină în data de 04.10.2010 la trei incendii care s-au produs într-un interval de 8 ore. Acoperişul unei case din comuna Manoleasa a luat foc din cauza unui coş de fum neizolat termic. Focul a fost stins de pompierii Gărzii de Intervenţie Săveni în aproximativ jumătate de oră, iar valoarea pagubelor a fost limitată la 2.000 de lei.

    « Instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp sunt cauze frecvente de incendiu în sezonul toamnă – iarnă. Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, sobele folosite pentru încălzit şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm . Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile trebuie tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele vor fi aşezate la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Important de reţinut este ca în sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile, sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa aruncate în gropi special amenajate. Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50  x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil”
se arată într-un comunicat al ISU Botoşani.
La doar câteva ore după incendiul de la Manoleasa, pompierii au fost solicitaţi să intervină în Botoşani, la un bloc de nefamilişti de pe Aleea Parcul Tineretului. O încăpere de la etajul I al imobilului a luat foc, cel mai probabil, incendiul fiind provocat cu intenţie, de o persoană rămasă necunoscută până în prezent. Intervenţia promptă a angajaţilor ISU a făcut ca bunuri în valoare de 100.000 de lei să fie salvate, iar pagubele produse au fost estimate la circa 10.000 de lei. Cercetările în acest caz au fost preluate de poliţişti. La scurt timp, a fost raportat un nou incendiu, de data aceasta la Socrujeni, comuna Gorbăneşti. Acoperişul şi bunurile din 2 camere ale unei case au luat foc, iar pompierilor din cadrul Gărzii de Intervenţie Truşeşti le-a luat mai bine de 2 ore pentru a stinge incendiul puternic. Nu s-au înregistrat victime, iar valoare pagubelor a fost de aproximativ 60.000 de lei. Cel mai probabil, la originea incendiului a stat un cablu electric defect, sau o improvizaţie la instalaţia electrică. (DorohoiNews.ro)


Autor: DorohoiNews.ro
 

local
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web