Autoritea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat noi reguli pentru pâinea produsă şi vândută în magazinele din ţară. Astfel, începând de astăzi, pâinea va avea o greutate de cel puţin 300 de grame. Iar orice majorare a a gramajului se va putea realiza numai din sută în sută de grame.
Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind greutatea pâinii se va aplica doar pâinii normale comercializate, nu şi produselor derivate, potrivit preşedintelui ANPC, Constantin Cerbulescu.
"Am informat producătorii că ordinul se va aplica pâinii normale, nu şi derivatelor, gen chifle, japoneze, batoane", a explicat preşedintele ANPC, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în urma controalelor efectuate de-a lungul timpului, s-au constatat diferenţe foarte mari între ceea ce era prezentat ca şi cantitate netă pe etichetă şi ceea ce era de fapt comercializat, diferenţe care ajungeau la 70 - 80 de grame între cantitatea declarată şi cantitatea reală a pâinii.
În România activează în jur de 5.000 de firme înregistrate în industria de panificaţie şi alte 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.
Cel mai mare patronat din industria de morărit şi panificaţie, ROMPAN, reuneşte circa 280 de producători, dar şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase din întreaga ţară şi în jur de 40% - 45% din industria de panificaţie. Sursă: evz.ro