Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Business Software Alliance (BSA) au semnat Protocolul pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software, care are ca scop reglementarea modului de colaborare între cele două părţi.
Tot atunci a fost lansată campania "Software-ul fără licenţă e un lux pe care nu ţi-l poţi permite!" care are drept scop informarea publicului larg şi a agenţilor economici asupra prevederilor legale şi consecinţelor care decurg din utilizarea de programe piratate, precum şi comunicarea soluţiilor existente pentru remedierea unor asemenea situaţii.
Peste 13.000 de companii vor primi scrisori din partea celor doi parteneri ai Protocolului, prin care vor fi informate cu privire la riscurile tehnice, legale şi de imagine ale pirateriei software.
Conform Protocolului, vor continua acţiunile de aplicare a legislaţiei în materia drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator şi de constatare a infracţiunilor care implică încălcări ale acestor drepturi, pentru care structurile specializate ale Poliţiei Române au competenţă judiciară, conform legii. De la începutul anului 2011, aceste structuri specializate au efectuat deja peste 180 verificări, fiind întocmite 46 de referate de terminare a urmăririi penale cu propunere de trimitere în judecată.
Tot ca parte a Protocolului, în cea de-a doua parte a lunii septembrie se va organiza un seminar de pregătire pentru organele judiciare penale competente pentru constatarea şi urmărirea penală a infraţiunilor de piraterie software, în cursul căruia vor fi instruite peste 150 de persoane. De asemenea, partenerii vor promova spre mediatizare, în cel mai scurt timp posibil după efectuare, acţiunile de aplicare a legii.
Protocolul dintre BSA și IGPR intră în vigoare joi, fiind valabil pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii.
Legislaţia în vigoare stabileşte, în caz de utilizare a programelor pentru calculator fără deţinerea licenţelor necesare, amendă penală de până la 30.000 RON sau închisoarea de la 1 la 4 ani, pentru persoanele fizice, respectiv amendă penală de la 5.000 RON la 600.000 RON, pentru persoanele juridice, în timp ce pedepsele complementare pot include: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau integral pe o perioadă de la 3 luni la 1 an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani, afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare. (DorohoiNews.ro)