Dorohoi News Logo

Ce mănâncă românii: Salam mucegăit, parizer de curcan din şorici şi slănină de porc

mezeluri

Inspectorii ANPC au găsit la vânzare salam mucegăit, parizer de curcan care conţinea emulsie de şorici şi slănină de porc, salam de vară şi cârnaţi cabanos cu apă şi sare peste cantitatea permisă, 90% dintre comercianţii verificaţi fiind găsiţi cu nereguli şi amendaţi cu peste 430.000 de lei, informează Mediafax.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat marţi că aproximativ 90 la sută dintre comercianţii de carne verificaţi de inspectori au fost depistaţi cu nereguli, fiind date amenzi de peste 430.000 de lei.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au verificat în septembrie modul de comercializare a produselor din carne, fiind controlaţi 158 de operatori economici, dintre care la 139 (88 la sută) au fost găsite nereguli.

Din cele 5.600 de kilograme de preparate din carne verificate, 2.300 (41 la sută) nu respectau prevederile legale. Comisarii ANPC au prelevat 63 de eşantioane de preparate din carne, constatând în urma analizelor de laborator că 43% prezentau nereguli.

Inspectorii au oprit definitiv de la comercializare 152 de kilograme de preparate din carne în valoare de 2.900 de lei, produsele fiind alterate, cu termenul de valabilitate expirat sau care afectau interesul economic al consumatorilor. Pe de altă parte, 1.750 de kilograme de preparate din carne în valoare de 23.300 de lei au fost oprite temporar de la comercializare, inspectorii au aplicat 159 de sancţiuni contravenţionale, din care 110 amenzi în valoare 437.500 de lei.

Principalele abateri se referă la comercializarea preparatelor care prezentau caracteristici organoleptice şi fizico-chimice neconforme, de exemplu salam cu mucegai pe membrana produsului, cârnaţi de Pleşcoi de oaie cu suprafaţă lipicioasă şi aspect de vechi. Au mai fost descoperite şi produse din carne care conţineau apă şi sare peste cantitatea permisă: salam de vară, salam Victoria, cârnaţi cabanos. Au fost descoperite şi produse care aveau abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorului, de exemplu denumiri care induceau în eroare consumatorii asupra naturii reale a produsului. Cerbulescu a dat ca exemplu un produs comercializat ca parizer de curcan, iar conform ingredientelor conţinea emulsie de şorici şi slănină de porc, scrie realitatea.net.

Unii comercianţi aveau produse al căror al conţinut înscris pe etichetă nu putea fi probat, ca de exemplu preparate din carne provenite din producţie proprie pe care se înscria "produs tradiţional", fără a se face dovada în acest sens sau cârnaţi, pastramă şi kaizer comercializată sub denumirea de "produse naturale" pentru care nu s-au putut prezenta documentele care să ateste autenticitatea denumirilor adoptate la vânzare, precum şi "cârnaţi bio la grătar" sub formă de semipreparat congelat neetichetat, pentru care nu s-au prezenta documente care să ateste legalitatea utilizării menţiunii bio. (DorohoiNews.ro)

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web