Zăpadă, ploaie, vânt şi temperaturi extrem de scăzute. De astfel de fenomene au avut parte românii, în acest week-end. Meteorologii anunţă o uşoară încălzire, până joi, dar nopţile vor rămâne reci. Cei mai afectaţi de schimbarea bruscă a vremii au fost şoferii. Sâmbătă noaptea, cei care se aflau pe drumurile din zonele montane şi submontane au rămas înţepeniţi, din cauza ninsorii. Cele mai multe probleme au fost înregistrate în judeţele Braşov, Prahova, Harghita şi Covasna.
Prima zi de iarnă
Stratul de zăpadă măsura 30 de centimetri, duminică, în localitatea Fundata, judeţul Braşov. La Predeal au fost 12 centimetri şi a nins slab, toata ziua.Temperaturile minime, în aceste zone,au fost de minus 4 grade Celsius. În zonele înalte ale Bucegiului stratul a depăşit jumătate de metru. La Braşov a nins slab, iar stratul de zăpadă a avut 5 centimetri.
Mai multe TIR-uri au rămas blocate pe DN1A, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, în localitatea Cheia, din cauza că şoferii nu şi-au echipat maşinile cu anvelope pentru iarnă şi lanţuri. În această zonă a nins toată ziua şi pe carosabil s-a format polei. Cel mai frig a fost pe vârfurile Calimanilor. Acolo s-au înregistrat minus 5 grade celsius.
În nordul judeţului Harghita, stratul de zăpadă a fost de peste 10 centimetri. În majoritatea localităţilor din acest judeţ au fost însă tempoeraturi pozitive. În Gorj doar pe DN76C Novaci-Rânca au fost probleme din cauza ninsorii. Pe unele porţiuni stratul de zăpadă măsura între 3 şi 5 centimetri. Traficul pe DN73 Bran -Moiecu, a fost un calvar, duminică dimineaţă, din cauza drumului ud.
La Bâlea Lac stratul de zăpadă a fost de 20 de centimetri.
În Bucureşti, a început să plouă încă de sâmbătă seara. Ieri, un copac a căzut, rupt de vânt, pe o casă din sectorul 2. Aseară, frigul a cuprins şi regiunile vestice. Meteorologii spun că valorile termice se situează sub valorile climatologice, în toată ţara.
Deşi temperaturile sunt în creştere, începând de azi, iar drumurile au fost curăţate, poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să circule cu prudenţă,mai ales în zonele montane, unde este posibil să se formeze polei pe carosabil. Astfel, pe drumurile cu pante abrupte, conducătorii au to trebuie să evite să folosească frâna de serviciu şi să se bazeze doar pe cea de motor.
Starea vremii în România în perioada 10-16 octombrie
Luni, 10 octombrie, cerul va fi parţial însorit dar frig. Temperatura maximă va fi de 15 grade Celsius şi se va înregistra în jurul prânzului. Noaptea, mercurul din termometre nu va urca peste 6 grade.
Marţi, 11 octombrie, va fi mai cald decât luni. Cerul va rămâne parţial însorit. Meteorologii prognozează că maxima zilei va fi de 19 grade, iar minima de 10 grade.
Miercuri, 12 octombrie, temperaturile cresc până la 22 de grade Celsius, dar cerul va fi mai mult noros. Temperatura minimă va fi de 9 grade.
Joi, 13 octombrie, va fi mai frig decât miercuri. Temperatura maximă va fi de 18 grade Celsius, la orele prânzului, iar noaptea se vor înregistra doar 4 grade.
Vineri, 14 octombrie, va fi frig, iar cerul se va menţine mai mult noros. Temperatura maximă nu va fi mai mare de 16 grade Celsius. Minima va rămânela 4 grade.
Sâmbătă, 15 octombrie, va fi frig, iar cerul va fi mai mult noros, Temperatura maximă va fi de 16 grade Celsius, iar minima va scădea până la 3 grade.
Duminică, 16 octombrie, temperatura maximă nu va trece de 16 grade, dar va fi însorit. Minima va fi de 6 grade Celsius.