Dorohoi News Logo

Formularele la recensământ vor fi distruse după un an

formulare

Prelucrarea datelor colectate la recensamantul populatiei va fi efectuata in sistemul informatic criptat al statisticii nationale, iar formularele individuale vor fi distruse la un an dupa incheierea procesarii, fara sa fie comunicate altor institutii, a anuntat institutul de statistica.

Oficialii Institutului National de Statistica (INS) au anuntat anterior ca vor sa prezinte primele date privind recensamantul populatiei la inceputul anului viitor, astfel ca baza de date cu formularele individuale va fi distrusa, cel mai probabil, inainte de sfarsitul anului 2012.

"In procesul de prelucrare, informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat). La un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale. Informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei etc)"
, se arata intr-un comunicat al INS.

Potrivit INS, in procesul de prelucrare al datelor, informatiile sunt ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor nu sunt inscrise in baza de date, iar recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor. Amenzile pe care le risca daca incalca aceasta confidentialitate sunt intre 2000 - 5000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web