Dorohoi News Logo

Tehnica amprentării la naştere a ajuns şi în România

bebelus_amprentat

La o clinică privată din România, mămicile şi bebeluşii sunt supuşi acestei proceduri pe cât de simplă, pe atât de utilă. Poate ajuta la găsirea copiilor dispăruţi şi le identifică pe mamele ce îşi abandonezaă bebeluşii în spital.

Dacă peste ocean, metoda amprentării micutilor este un lucru obişnuit, pentru România acest tip de identificare a micuţilor este o noutate. De la începutul lunii, metoda este practicată într-o maternitate privată din Timişoara.

Înainte de naştere se amprentează degetul arătător de la mâna dreaptă a mamei. Pe aceeaşi coală de hârtie la câteva minute de la naştere se amprentează ambele picioruşe ale micuţului.

Acest procedeu e unul nedureros şi nu prezintă niciun fel de risc nici pentru mamică nici pentru copil. După amprentare, documentul define oficial. "Varianta originală rămâne ca document oficial ataşat foii noastre de observaţie iar o copie insoteste nou născutul la externare",  a declarat Daniela Icma, medic specialist neonatolog.

Părinţii sunt încântaţi de metodă. Ei susţin că amprentarea ar trebui aplicată şi in maternităţile de stat. "Doamna doctor venise şi mi-a spus, uite, ce am făcut cu fetiţa ta, i-am luat amprenta şi mi s-a părut o idee bună", a declarat o mămică.

Medicii spun că în acest fel se va evita încurcarea beluşilor în maternităţi.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web