Primarii vor conduce sedintele consiliului local si vor raspunde in instanta in calitate de alesi locali, nu de persoane fizice, ca pana acum, potrivit raportului de adoptare dat de Comisiile de specialitate din Camera pentru modificarea Legii administratiei locale si Statutului alesilor locali.
"In sedinta comuna, comisia de administratie si comisia juridica au adoptat modificari la legea 215 - legea administratiei locale si la legea 393- legea privind statutul alesilor locali. Sunt modificari cerute de toti primarii si presedintii de consiliii judetene, indiferent de culoarea lor politica. Noi suntem prima camera sesizata si va merge la Senat, care este camera decizionala. Noi speram ca si in Senat sa treaca (modificarile aduse legilor, n.r.) pentru ca a fost o dezbatere foarte serioasa", a declarat presei Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de Administratie.
Sulfina Barbu a precizat ca s-a adoptat un amendament ce prevede faptul ca primarii vor conduce sedintele consiliului local. "Noi am adoptat - pentru ca primarul sa aiba o similitudine cu presedintele consiliului judetean - sa conduca sedintele consiliului local, dar fara drept de vot, iar cel care supune la vot si care va constata numarul de voturi exprimate va fi secretarul unitatii administrative tocmai pentru a nu se interpreta ca primarul influenteaza intr-un fel sau altul votul", a mai precizat ea.
Mai mult, Sulfina Barbu a mai precizat ca a fost adoptat un amendament prin care primarul va raspunde in instanta in calitate de ales local, chiar daca nu mai ocupa aceasta functie, si nu in nume propriu, ca pana acum.
"Raspunderea primarului in instanta este o prevedere foarte importanta si anume ca atunci cand este chemat in instanta primarul reprezinta institutia, de prea multe ori primarii sunt chemati in instanta in nume propriu dupa ce le expira mandatul de primar. Daca se constata ca primarul, care nu mai este in functie, este declarat vinovat printr-o hotarare judecatoreasca sigur atunci sa raspunda, dar nu sa fie chemat ca persoana fizica in instanta", a mai explicat sefa Comisiei de Administratie din Camera Deputatilor.
In replica, liberalul Ciprian Dobre, membru al Comisiei Juridice, a sustinut ca aceste modificari sunt neconstitutionale. "Pai daca tu (primarul n.r.) conduci activitatea organismului care emite hotarari, practic esti parte si la hotarari si tu emiti dispozitii! Tu centrezi, tu dai cu capul! Lucru inadmisibil in filosofia administratiei publice din toata lumea. Nicaieri nu poti sa fi tu cel care adopta actul si tu il pui si in executare.Este, de fapt, o incompatibilitate juridica in exercitarea celor doua tipuri de atributii. Este absolut neconstitutional pentru ca si in admnistratia publica locala exista asa numitele organisme deliberative de tip colegial cum sunt consiliile, Consiliul Local, Consiliul Judetean, si executivul acestora. Este ca intr-o firma in care contabilul este si casier. Lucru absolut interzis de legislatie", a explicat el.
Dobre a spus ca daca vor fi adoptate de Parlament aceste modificari, acestea vor fi contestate la Curtea Constitutionala. "Aceasta lege, daca va trece in forma adoptata de comisiile juridica si pentru administratie publica vom sesiza Curtea Constitutionala ca fiind un proiect de lege fara nicio legatura cu ordinea de drept", a conchis deputatul.
Modificarile merg catre plenul Camerei, insa ultimul cuvant il vor avea senatorii.