Dorohoi News Logo

Comasarea alegerilor, calul troian al democratiei romanesti

Coalitia 2012

Avand in vedere ultimele propuneri avansate in materie de legislatie electorala, Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte solicita cu fermitate retragerea de pe agenda publica a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012[1]. Coalitia considera ca adoptarea noii legislatii este un act contra regulilor statului de drept, care poate periclita irecuperabil functionarea democratica a sistemului electoral romanesc.

Coalitia considera ca proiectul de lege porneste de la premise care nu pot justifica schimbarea regulilor dupa care functioneaza orice stat de drept si asadar nu ar trebui invocate pentru a fundamenta modificari legislative. Astfel, sustinem ca argumentul financiar, tratat neconvingator in nota de fundamentare a proiectului – de unde lipsesc orice indicatori financiari sau analize cost-beneficiu – si in discursul public al politicienilor nu este suficient pentru a comasa alegerile. Acest argument este dublat de lipsa unei demonstratii viabile privind impactul la nivel politic, administrativ si social ale implementarii unor astfel de reglementari.

In al doilea rand, comasarea alegerilor poate avea un efect direct asupra legitimitatii procesului electoral. Astfel, decizii precum cresterea cantitatii de materiale de propaganda electorala si a numarului de candidati, in paralel cu scaderea timpului destinat campaniei si utilizarea unui numar mai mare de buletine de vot pot genera dificultati pentru votanti in a discerne asupra valorilor promovate prin intermediul platformelor electorale.

In acelasi timp, sustinem ca suspendarea prevederilor Legilor 67/2004 si 35/2008 - dupa care se desfasoara alegerile locale, respectiv parlamentare pana in prezent - pana in momentul publicarii in Monitorul Oficial a rezultatelor alegerilor poate reprezenta un precedent periculos pentru utilizarea unor astfel de mecanisme in alte situatii cu miza politica.

Proiectul de lege include prevederi care vor conduce la practici antidemocratice si care vor periclita desfașurarea procesului electoral liber și corect. Coalitia sustine ferm ca initiativa minimizeaza importanta transparentei si a luptei impotriva neregulilor de ordin penal, prin modificarea unor definitii si concepte cheie precum frauda electorala si prin reducerea ori eliminarea sanctiunilor. Din perspectiva pluralismului, sunt mentinute prevederi legale discriminatorii privind candidaturile unor organizatii apartinand minoritatilor nationale. De asemenea, o decizie inoportuna este transferarea de atributii precum stabilirea circumscriptiilor electorale, de la institutii specializate catre cele politice, respectiv de la Autoritatea Electorala Permanenta la Guvernul Romaniei, mecanism care poate avea evidente rezultate cu caracter arbitrar.

Consideram ca initiativa este o amenintare la adresa principiilor democratice atat timp cat elimina principiul organizarii de alegeri periodice, la momente determinate și independente de voința partidelor, incalca recomandarile Comisiei de la Venetia, care prevad ca nu trebuie operate modificari legislative cu mai putin de un an inaintea alegerilor decat in cazuri extreme, dar si cresterea riscului de opacizare a finantarii campaniei electorale.

De asemenea, sustinem ca proiectul de lege amana, cu riscul irosirii fondurilor publice, utilizarea cartilor de alegator, care vor expira pana la urmatoarele alegeri, respectiv implementarea Registrului Electoral National, care ar fi permis gestionarea bazei de date cu votanti din Romania, precum si cresterea transparentei la vot si eliminarea unor tipuri de frauda.

Din punct de vedere al aplicarii reglementarilor privind transparenta decizionala, Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte critica modul in care a fost gestionat procesul de catre Ministerul Administratiei si Internelor, in sensul in care in termenul de zece zile destinat trimiterii de amendamente a fost postat un nou proiect, cu modificari semnificative fata de cel original si solicita astfel lamuriri suplimentare.

In plus, consideram o grava incalcare a principiilor bunei guvernari decizia Guvernului Romaniei de a promova proiectul de lege prin angajarea raspunderii in Parlament, atat din punctul de vedere al importantei initiativei la nivel national si european, cat si din punctul de vedere al nerespectarii prevederilor Legii privind transparenta decizionala. Solicitam astfel respectarea procedurilor de consultare publica, astfel incat demersul Ministerului Administratiei si Internelor sa nu fie unul inutil si de fatada.

Luand in calcul contextul prezentat, solicitam autoritatilor competente sa retraga de pe agenda publica proiectul de lege privind comasarea alegerilor si sa pastreze in vigoare legislatia actuala care reglementeaza procesul electoral, respectiv legile 35/2008, 67/2004, 215/2001 si 393/2004. (DorohoiNews.ro)

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web