Parlamentul European a adoptat miercuri, 14 decembrie, noi reguli de etichetare favorabile consumatorilor în cazul sucurilor de fructe și nectarurilor. Aceste reguli își propun să împiedice folosirea unor denumiri înșelătoare pentru sucuri amestecate și informațiile "fără zahăr".
Parlamentul a aprobat aducerea la zi a legislației existente din 2001, cu 585 voturi pentru, 33 voturi împotrivă și o abținere. Raportorul Andrés Perelló Rodriguez (S&D, ES) a declarat: "Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informații precise pentru ca aceștia să știe ce cumpără. Parlamentul a jucat un rol cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele vândute ca sucuri și în clarificarea prezenței zaharurilor sau a îndulcitorilor în băuturi similare."
Amestecul de sucuri
Un amestec de două sucuri trebuie ca în viitor să aibă o denumire care să reflecte conținutul acestuia, spun deputații europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere și 10% căpșuni va trebui denumit clar "suc din mere si căpșuni". În prezent aceste tipuri de sucuri pot fi denumite "suc de căpșuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.
Zaharuri și îndulcitori
Deputații europeni știu că consumatorii - în special suferinzii de diabet, părinții copiilor sau persoane care țin diete - vor să aibă indicații clare privind diferența dintre "suc" și "nectar", precum dacă există îndulcitori de vreun fel.
În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conține, prin definiție, zaharuri sau alți îndulcitori. "Nectarurile", făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, pot conține zaharuri sau îndulcitori. Etichetările de tip "fără zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri conținând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharină, pentru a pune capăt confuziei din acest domeniu.
Suc de portocale pur?
Multe produse vândute ca "suc de portocale" conțin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare și gust. Această practică e comună în Brazilia și SUA, care dețin o mare parte din piața europeană. Pentru a menține aceleași reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocală importate sau fabricate in UE vor trebui să fie suc de portocale pur, sau să includă menționarea mandarinelor în denumirea produsului.
Următorii pași
Parlamentul a căzut de acord cu Consiliul asupra acestor reguli; acum aceste reguli mai trebuie doar sa fie formal adoptate și de Consiliu pentru a intra în vigoare cât mai curând. Statele Membre vor avea până la 18 luni pentru a-și adapta corespunzător legislația. Autori: Parlamentul European