Dorohoi News Logo

Ai maşină înmatriculată în România? Rişti amenzi de 1.000 de euro!

Amenzi asigurare

Adrian Bucur, un electrician de 27 de ani, originar din Timişoara, şi-a cumpărat în decembrie 2011 o maşină nouă, dar a petrecut sărbătorile ca pieton. Avea maşină cu număr românesc, dar poliţia italiană i-a luat talonul. Fiind rezident de mai mult de un an, nu are dreptul să aibă pe numele lui o maşină înmatriculată în străinătate. Adrian a plătit şi două amenzi usturătoare.
Control rutier

Necazul a început pe 22 decembrie, când şi-a dat întâlnire cu o cunoştinţă care plecă în România, pentru a trimite o sumă de bani acasă. Întâlnirea era stabilită într-un Autogrill pe autostradă, dar acolo Adrian nu şi-a întâlnit doar cunoştinţa, ci şi un echipaj de poliţie, care i-a cerut actele maşinii. Maşina era parcată, iar Adrian şi prietenul său erau afară din maşină, deci nu erau într-o situaţie suspectă.

Asigurare în România

Adrian e rezident în Italia de 3 ani, lucrează ca electrician în Pordenone, iar în 2011 a achiziţionat o maşină în Italia, dar a înmatriculat-o în România, aşa cum fac mulţi români rezidenţi în Italia, pentru a plăti o asigurare mai mică. La controlul poliţiei, deşi a prezentat buletinul de identitate românesc şi a spus că avea maşină doar de două săptămâni, poliţiştii au descoperit că era rezident în Italia - de-acum totul este informatizat - şi i-au contestat faptul că nu şi-a înmatriculat maşina în Italia, aşa cum impune Noul Cod Rutier (decretul legislativ 30 aprilie 1992 n. 285 şi modificări succesive).

Două amenzi: una de 335, alta de 669 de euro

“Mi-au dat două amenzi, una de 335 euro şi una de 669 euro, şi mi-au spus că îmi reţin talonul, iar amenda trebuie plătită pe loc, dacă nu mi-o ridică (maşina n.r.) şi va trebui să mi-o iau de la poliţie. Din fericire am avut bani la mine - nu am mai trimis banii acasă - şi am plătit-o pe loc, aşa mi-au reţinut doar talonul, şi m-au lăsat să merg cu maşina până acasă. Talonul maşinii mele este acum la Motorizzazione Civile din Pordenone, iar cel care se ocupă cu problema pe care o am eu este în concediu, aşadar am rămas fară maşină de sărbători. Nu ştiam de această lege, dacă ştiam o înmatriculam pe o rudă...fără să-mi fac probleme singur”, povesteşte cu amărăciune Adrian.

Ce zice legea

Cele două amenzi, aplicate la tariful minim, se referă la articolele 3 şi 4 al Codului Rutier: Art. 3: Cine încalcă dispoziţiile stabilite în acest articol este pasibil de sancţiune administrativă cu plata unei amenzi între 669 şi 3.345 euro; Art. 4: Cine circulă cu vehicule pentru care nu s-a cerut, în termenul stabilit de alineatele 1 şi 2, actualizarea sau reînnoirea cărţii de circulaţie şi a certificatului de proprietate, e pasibil de amendă între 335 şi 1.672 euro”.

Adrian are intenţia să se întoarcă în România definitiv, în vara acestui an, şi ar fi sperat să nu fie obligat să-şi înmatriculeze maşina aici, pentru a-şi putea recupera certificatul de înmatriculare al maşinii, dar astăzi ştie că nu există altă soluţie: “Ca să duc maşina acasă în România nu se poate, cei de la înmatriculări din România spun că poate dura de la 3 luni la 1 an de zile să ajungă talonul din Italia în România, se pare că cei care au făcut aceste legi fac tot posibilul să te oblige să-ţi înmatriculezi maşina aici.” Acum, singura soluţie care i-a rămas e chiar aceea de a-şi înmatricula maşina în Italia.

Sfat: “Faceţi asigurarea pe numele altcuiva!”

“Ce-i sfătuiesc pe românii rezidenţi în Italia este să-şi înmatriculeze maşina pe numele altcuiva, poliţiştii mi-au spus că aşa trebuia să fac de la început! Păcat că nu am ştiut!”

Asigurarea românească


O considerare generală despre economiacare se face, asigurând maşina în România.Asigurările româneşti costă mai puţin decâtcele în Italia, însă ele nu acoperă mereu totul.
De exemplu, actele de vandalism verificate în afara teritoriului României nu sunt acoperite, deşi românii care au CASCO sunt convinşi că sunt total asiguraţi. În plus, trebuie considerat şi faptul că, de fiecare dată când trebuie făcută revizia maşinii, proprietarul trebuie să se deplaseze în România la termenul stabilit, deci bani şi zile pierdute.

Mai sunt şi cei care fac revizia prin poştă, pentru că românii sunt “descurcăreţi” de felul lor, dar în acest caz demonstrează că nu ţin deloc la viaţa lor şi a celor pe care îi transportă, dar şi că pun în pericol viaţa celorlalţi. În afară de a încălca legea.

În concluzie, posesorii de autoturisme rezidenţi în Italia au datoria de a-şi înmatricula maşina în Italia în termen de 1 an de la obţinerea rezidenţei. Soluţia alternativă este de a o înmatricula în România, pe numele altcuiva, iar pentru a putea circula cu maşina în Italia, au nevoie de o procură notarială din partea titularului maşinii.

Această normativă este valabilă pentru toţi cetăţenii europeni care îşi stabilesc reşedinţa în altă ţară decât în cea de origine, nu este o lege împotriva românilor din Italia. (DorohoiNews.ro)

 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web