Dorohoi News Logo

Seismologul: Ne putem aştepta la un cutremur devastator în Vrancea, precum cel din 1977

cutremur-vrancea

Ne aşteaptă un cutremur puternic în zona Vrancea. Acestea sunt avertizările şefului Observatorului Seismologic din Timişoara, care a ţinut să îi liniştească totodată pe bănăţenii speriaţi de seismele din ultimele trei zile, potrivbit B1 TV.

Veştile nu sunt la fel de bune şi pentru cei din Vrancea. Seismologul Dan Rău avertizează că ne putem aştepta la un nou cutremur devastator, ca cel din 1977, în Vrancea. Activitatea seismică de aici este diferită de cea din Banat, zonă care în viitor va fi ferită de cutremure mari.

"În zona Vrancea e cu totul altceva. Acolo există o activitate seismică de 1.000 de ani. S-a văzut în ultimul secol că o dată la 35 de ani vine un cutremur devastator. Aşa că nu trebuie să mire pe nimeni dacă vine un seism puternic", a declarat Dan Rău.

Ultimele două cutremure din judetul Timiş au fost resimţite destul de puternic în zonele epicentrale. Când vine vorba de un alt posibil seism major, acesta este posibil să lovească sud-estul ţării. Iar populaţia trebuie să fie pregătită şi instruită.

"Un seism nu poate fi prezis, anticipat. Există o teorie cu 21 de secunde, dar acesta poate crea mai multe victime din cauza panicii şi poate fi de fapt o alarmă falsă. Cel mai important este disciplina în construcţii", a mai spus şeful Observatorului Seismologic din Timişoara.

Doar în ultima săptămână au avut loc cinci cutremure în zona Vrancea cu magnitudini cuprinse între 2,8 si 4,3 pe scara Richter. Sursa: romanialibera.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web