Curtea Constituţională a făcut publică motivaţia pentru care a declarat neconstituţională legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în 2012.
De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că este neconstituțională prevederea din lege conform căreia nu sunt permise candidaturi concomitente la alegerile locale și parlamentare, argumentul financiar al puterii pentru comasarea alegerilor nu se justifica.
CCR mai spune ca legea electorala nu se schimba inainte de alegeri.
Deși judecătorii Curții recunosc dreptul de prelungire prin lege organică a mandatelor aleșilor locali, ei atrag atenția că acest lucru este posibil numai în termenele stricte și limitative prevăzute de Constituție și de lege, adică ”starea de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav, situații care nu subzistă în cauză”.
Referindu-se la legea comasării, Curtea remarcă în acest caz încălcarea principiilor periodicității alegerilor și cel al neretroactivității legilor. Mai mult, CCR respinge precedentele invocate de guvern- alegerile comasate din 1992 și 2004- pe motiv că la acea dată ”nu subzistau regulile instituite ulterior de legislația în materie”.
Nici modul prin care executivul intenționa să retraseze colegiile uninominale nu este considerat constituțional de către judecători, pe motiv că Guvernul reglementează anumite chestiuni care intră în competența Parlamentului. Concret, magistrații precizează că forul legislativ este cel care decide asupra componenței și formei de funcționare a comisiilor parlamentare care trasează colegiile.