Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care să redeschidă anagajările de personal în administraţie, pentru instituţiile care derulează programe finanţate din fonduri UE, considerând că introducerea unor astfel de excepţii de la restricţiile de angajare va accelera absorbţia banilor comunitari.
Proiectul de lege privind angajarea de personal contractual pentru proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile va fi aprobat de Executiv până la sfârşitul lunii aprilie şi prezentat Parlamentului cu solicitarea de aprobare până cel târziu la finele lunii iunie.
"Proiectul reglementează angajarea de personal suplimentar, în afara numărului maxim de posturi aprobat prin actul normativ de organizare şi funcţionare, de către instituţiile care gestionează programele operaţionale finanţate din instrumente structurale, pentru realizarea acestor atribuţii. Actul normativ va contribui la consolidarea capacităţii administrative a acestor instituţii şi, implicit, la accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune", se arată într-un document guvernamental.
La sfârşitul anului trecut a fost anunțat că Guvernul vrea să flexibilizeze regula de angajare a unei singure persoane la şapte posturi vacantate, introdusă în 2009, urmărind ca aceasta să fie aplicată la nivel sectorial şi nu pentru fiecare instituţie în parte, astfel încât să poată decide angajări în zonele care au un deficit de personal.
Schimbarea acestei reguli care a îngheţat angajările în sectorul public în ultimii trei ani a fost discutată în ultimele negocieri dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional şi inclusă de autorităţile române în scrisoarea de intenţie trimisă Fondului la sfârşitul anului trecut.
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.
Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011, iar strategia fiscal-bugetară a Guvernului prevede că politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută atât în acest an, cât şi anul viitor.
Prin blocarea ocupării posturilor vacante în sistemul public, Guvernul estimează economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei în 2012 şi 1,99 miliarde lei în 2013. Sursa: money.ro