Dorohoi News Logo

Taxa pentru pământul nelucrat va fi prezentă din această primăvară

agricultura

Potrivit unor prime informaţii, taxa va fi între 200 şi 400 de lei pe hectar, în funcţie de cât timp este nelucrat pământul! La Galaţi sunt pârloagă circa 50.000 de hectare de teren, valoarea totală a amenzilor urmând să fie deci între 1.000.000 şi 2.000.000 de lei noi.

Din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică reiese că în România anului 1990 era cultivată o suprafaţă totală de 9,4 milioane de hectare. În 2008, suprafaţa cultivată a scăzut la mai puţin de 7,8 milioane de hectare.

În ultimii 10 ani, în judeţul Galaţi au rămas necultivate anual între 6.000 şi 12.000 de hectare de teren. Asta oficial, pentru că neoficial, se pare că suprafaţa lăsată pârloagă este în jur de 20% din arabilul total, adică peste 50.000 de hectare (suprafaţa totală arabilă a judeţului Galaţi este de 273.000 ha).

Un calcul sumar indică faptul că valoarea totală a amenzilor pe care le-ar putea plăti proprietarii de pământuri din judeţul Galaţi s-ar situa între unul şi două milioane de lei noi, adică 250-500.000 de euro!

Ministrul Agriculturii: "Legea se face în două săptămâni" Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, a declarat că va prezenta, peste două săptămâni, un proiect legislativ pentru taxarea terenurilor agricole necultivate, ca măsură de stimulare a sectorului.

Introducerea unei taxe pentru terenurile agricole necultivate ar determina ca un ultimul milion de hectare, în prezent nelucrate, să fie exploatate, astfel încât întreaga suprafaţă agricolă a României să ajungă să fie cultivată în timp.

„Vrem să aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat în cultură prin taxarea suplimentară. Lucrăm la proiectul de act normativ şi o să vedem cum îl promovăm, prin ordonanţă de urgenţă sau prin lege, în Parlament",
a declarat Fuia, adăugând că traseul parlamentar este destul de anevoios şi că preferă adoptarea prin ordonanţă guvernamentală.

Suprafaţa agricolă nelucrată la nivel naţional s-a redus de la 2,5-3 milioane de hectare în urmă cu câţiva ani la sub un milion de hectare anul trecut, a precizat ministrul.

„Un teren nelucrat nu-l afectează doar pe proprietarul său, ci şi pe cei din jur"
, a argumentat ministrul. Sursa: adevărul.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web