Dorohoi News Logo

De azi, taţii sunt OBLIGAŢI să-şi ia concediu de paternitate

concediu-de-crestere-a-copilului

Joi a intrat în vigoare directiva europeană prin care atât mama, cât şi tatăl trebuie să aibă grijă, cel puţin o lună, de bebeluşul lor. Dintr-un total de 12 luni de concediu, un părinte va sta acasă 11 luni şi celălalt cel puţin o lună.

Directiva europeană se va aplica în cazul tuturor bebelușilor născuţi după 1 martie 2012. Practic, din concediul de un an pe care fiecare părinte are dreptul să-l ia pentru creșterea copilului, cel puțin o lună va reveni celuilalt.

Altfel spus, dacă viitoarea mămică optează pentru concediu de maternitate, pe parcursul acelui an și tatăl va fi obligat să stea cu micuțul cel puțin o lună, și invers.

Indemnizația o va primi doar cel care va sta acasă cu nou născutul și va reprezenta 75 % din media veniturilor nete, realizate în ultimul an. Potrivit legii aceasta nu poate fi mai mică de 600 de lei și nu poate depăși 3.400 de lei.

Directiva prevede că responsabilitatea îngrijirii copilului revine ambilor părinți, iar măsura este menită să-i încurajeze și pe tătici să-și asume responsabilități familiale.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web