Dorohoi News Logo

Păcăleala de pe ambalajele alimentelor: VEZI ce se ascunde sub mesajele promoţionale

Păcăleala de pe ambalajele alimentelor

Normele europene obligă producătorii să inscripționeze conținutul, valoarea calorică şi alte date tehnice pe ambalajul alimentelor procesate. Normele sunt bune, dar mulți producători profită de ocazie să-și facă din asta o bună reclamă pentru alimentele livrate, sau să păcălească naivii, care nu prea cunosc problema.VEZI mai multe sfaturi despre viaţă sănătoasă şi reţete pe BUCĂTĂRIA.NET.

Firește, există și inscripționări corecte, care înșiră toată lista de "E"-uri folosite, adaosurile, aromele, conservanții. În alte cazuri, acestea sun ocolite cu dibăcie, cumpărătorul rămânând cu impresia că i s-a spus ceva și că este destul cât a înțeles.

Merită trecute în revistă câteva din acele inscripții neclare, care vorbesc mult, spun puțin, iar uneori nu spun chiar nimic.

Nu conține colesterol
Asemenea mențiune o găsim adesea pe recipienții cu ulei vegetal. Aș zice chiar pe toți recipienții. Mențiunea este făcută anume pentru acei naivi care n-au aflat că uleiul vegetal nu conține colesterol. Colesterolul este specific grăsimilor animale: unt, untură, osânză, slănină. E ca și cum am scrie pe sticlă cu apă plată că nu conține alcool.

Fără conservanți
Este o performanță tehnică să faci conserve fără conservanți. N-ar fi imposibil, întrucât, prin procesare termică, germenii care ar putea altera produsul sunt distruși și, ca urmare, conservanții nu sunt necesari.

Firește, nu totdeauna. Pe ambalajul unor băuturi răcoritoare (n-are importanță marca, nu vreau să-i fac nici reclamă, nici defăimare) scrie "Fără conservanți, culoare naturală caramel".
Corect, dar ceva mai departe vine precizarea că băutura conține "regulator de aciditate - acid fosforic". Regulatorul de aciditate este însă el însuși un bun conservant. Conservantul respectiv are și un cod specific, E388, pe care producătorul nu-l pune pe etichetă, știind că litera "E" stresează consumatorul.

Fără OMG
Limbajul cifrat se traduce astfel: "fără organisme modificate genetic". Acest truc atrage cumpărătorul. El a citit multe despre produsele modificate genetic, se ferește de ele, dar nu știe să le recunoască. Contează pe etichetă și cumpără, convins că s-a ferit de ce e mai rău.

Dar, dacă în produsul ambalat există sau nu ceva OMG, asta poate nici producătorul n-are de unde ști. Să identifici produsele modificate genetic nu este o treabă la îndemâna oricui. Mult mai simplu este să scrii pe ambalaj că nu e modificat și să-i dai drumul.

Produs de post
Orice conservă de legume este un produs de post. Numai că, dacă postul are cu adevărat rolul să dezintoxifice organismul, atunci alimentele în această perioadă trebuie consumate numai din vegetale proaspete.

Conserva, conservantul, acidificatorul, potentiatorul de aromă sau de culoare și alte E-uri, toate acestea nu sunt categorisite la capitolul "de dulce", dar nici n-au ceva comun cu postul. Vechii sihaștri nu mâncau conserve la cutie. Sursa: ziare.com

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web