Dorohoi News Logo

Parlamentarii trăiesc psihoza interceptării telefoanelor

antena

Unii parlamentari spun că am ajuns mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu şi toate convorbirile sunt interceptate de serviciile secrete sau de diferite firme private. Alţii susţin că totul este doar o psihoză, o reminiscenţă a perioadei comuniste.

Gandul a provocat mai mulţi parlamentari din rândul opoziţiei şi al puterii să răspundă la întrebarea: "Credeţi că vă sunt interceptate convorbirile telefonice?". Pentru cei care au răspuns "nu", a fost adăugată o nouă întrebare: "Aţi glumit cu partenerii de dialog despre faptul că sunteţi ascultaţi?"

"M-aş simţi jignit să nu îmi fie ascultate telefoanele pentru că în momentul de faţă avem vreo şapte servicii secrete şi bănuiesc că măcar unul dintre ele să se ocupe şi de telefonul meu", spune candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană. El precizează că există o lege prin care toate convorbirile telefonice, sms-urile şi e-mailurile sunt stocate doi ani.

"Sunt cetăţeni ai României care vând informaţii, sunt cetăţeni ai planetei care doresc răul României şi atunci este normal ca prin ordin judecătoresc să poţi despacheta arhiva din urmă cu doi ani", subliniază Prigoană.

Pedelistul susţine că nu a simţit în timpul unei convorbiri telefonice că este ascultat, dar nici nu este "atât de cretin să nu conştientizeze că este ascultat".

Păun: "Nişte handicapaţi, proşti, retardaţi care vor să ne asculte"
Nicolae Păun, deputat ce reprezintă minorităţile naţionale, nu are dubii în ceea ce priveşte interceptarea telefoanelor de către serviciile secrete. "Evident că telefonul este ascultat", a răspuns deputatul.

Cel mai mult îl deranjează faptul că simte atunci când este interceptat.
"Nu am simţit o dată, ci ar fi trebuit să simtă ei pentru că ar fi trebuit să facă rost de o aparatură mai modernă, măcar să nu mai simţim noi că ne interceptează. Noi ştim, dar nici ei să nu o mai facă. Sunt momente în timpul unei convorbiri telefonice în care se întrerupe aparatul, se aude cum se schimbă banda ş.a.m.d. Acum ce să zic, să pună şi ei mâna să-şi cumpere aparatură din asta mai modernă, mai sofisticată, să nu mai auzim, măcar să ne lase senzaţia că noi nu ştim", susţine Păun.

Chiar dacă este sigur că este interceptat, deputatul Păun afirmă că nu are dovezi cu care poate demasca acest lucru.
Concluzia sa: "Este o tâmpenie, o prostie, nişte handicapaţi, proşti, retardaţi care vor să ne asculte şi când facem ce facem. Ce dracu să asculte la mine, dacă au nevoie de ceva le spun eu"

Ponta: "Este o psihoză naţională că Băsescu ne urmăreşte"
Preşedintele PSD, Victor Ponta, este mai reţinut în declaraţii.
"Nu mă deranjează de principiu ideea de a fi ascultat. Dacă sunt bănuit că am comis vreo faptă penală, este normal să îmi fie urmărit telefonul. Dacă nu şi doar pentru că sunt om politic în Opoziţie s-ar întâmpla acest lucru, ar fi o infracţiune", îşi expune punctul de vedere liderul social-democrat. Afirmă că există o psihoză naţională despre faptul că "Băsescu ne urmăreşte".

Nu se fereşte să vorbească lucrurile importante pe telefon, pentru că "nu vorbeşte lucruri ilegale".
Raluca Turcan: Suferim de o manie, de o frică a interceptărilor
Din partea puterii, deputatul PDL Raluca Turcan nu şi-a pus problema că discuţiile îi sunt ascultate.
"În România suferim de o manie, de o frică a interceptărilor. De aceea nu aş vrea să intru în acest joc. Vreau să cred că legea se aplică şi că interceptările sunt făcute de serviciile autorizate cu mandat. Dacă există şi privaţi care fac lucrul acesta ar trebui să se supună legii", spune Turcan.

A găsit şi motivul acestei manii: foarte mulţi oameni din clasa politică au lucruri de care să se ferească. Glumeşte despre interceptarea telefoanelor.

"În timpul discuţiilor la telefon am mai făcut glumiţe mai ales cu oameni care sunt mai importanţi, care sunt în vizorul opiniei publice, şi mai facem glumiţe din astea şi spunem <<atenţie pentru cei care ascultă>>. Suntem la nivel de glumă şi în mod serios nu cred că se întâmplă lucrul acesta şi cred că serviciile de la noi din ţară îşi fac datoria în sensul în care cei care au probleme cu legea intră sub această urmărire lucru care se şi dovedeşte", dezvăluie democrat-liberala care este şi preşedinte Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Atanasiu: "Telefoanele se comportă destul de ciudat"
Deputatul PNL, Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării spune că telefonul i se comportă "destul de ciudat".

"Acum telefoanele se comportă destul de ciudat, poţi să bănuieşti şi că eşti ascultat şi că tehnicul cu care eşti ascultat nu este foarte performant din moment ce se comportă atât de ciudat. Când vorbeam de aparatură învechită de ascultare mă refeream la sunetele pe care le scoate telefonul când le foloseşti", declară liberalul.

Are dubii în ceea ce priveşte baza de date naţională în care sunt stocate convorbirile telefonice.
"Din păcate nu cred că se rezumă doar la respectarea legii şi la înregistrarea lor pentru nevoi de securitate naţională, dovadă tot ceea ce apare ca scurgeri în media, tot felul de convorbiri interceptate, care sunt mai mult sau mai puţin legale", afirmă Atanasiu.

Marchează momentul 11 septembrie decisiv în restrângerea libertăţilor individuale.

Încet, încet ne dispare una câta una libertăţile individuale şi riscăm să ajungem într-o lume în care libertatea individuală să fie de domeniul trecutului.

Verdictul său: "De foarte multe ori când vorbim la telefon îi salutăm şi pe ascultătorii noştri"
Vişan: "Sunt mai mult legende"
Deputatul PDL, Gelu Vişan, nu crede că are telefonul ascultat.

"Această senzaţie vine dinainte de 89, dintr-un capitalism pe care nu l-am înţeles foarte bine, dintr-un socialism care nu s-a terminat foarte bine, mulţi demnitari care au mai lucrat şi prin alte sisteme. Cred că nu avem de ce să ne facem griji", este concluzia lui Vişan.

Spânu: "Este o mare intoxicare"
Pe aceeaşi linie cu colegul său de partid este şi deputatul PDL Marius Spânu.
"Nu am avut sentimentul că îmi sunt ascultate convorbirile deşi toată lumea spune că se înregistrează totul de am ajuns ca pe vremea lui Ceauşescu. Cred că este o mare intoxicare", afirmă democrat-liberalul.

Admite totuşi că mai glumeşte pe seama subiectului cu prietenii.
"Glume de genul <<ne ascultă ăştia acum se obişnuiesc ca şi pe vremea lui Ceauşescu>>. Fac câteodată glume când se aude prost şi spunem uite ne ascultă ăştia şi au schimbat caseta. Cred că este o mare gogoaşă umflată şi este întreţinută chiar de cei care fac parte din sfera aceasta a ascultării", povesteşte Spânu.

Concluzia sa: "Nu-mi dau seama cum ar trebui să-ţi dai seama că eşti ascultat"
Gurzău: "Când autorităţile fac acest lucru nu se comentează"
Teoria deputatului PDL Mircea Gurzău este următoarea: dacă autorităţile statului interceptează convorbirile nu se comentează pentru că "există un motiv întemeiat".

"Categoric majoritatea suferă de această manie care cred că este într-un fel sau altul nejustificată. Multe persoane au acest sentiment că sunt ascultate sau deţin te miri ce secrete tocmai în ideea în care vor să-şi arate importanţa", declară Gurzău.

Susţine că "nu are calităţi paranormale" pentru a afla dacă este ascultat. Îl deranjează faptul că anumite informaţii personale ajung în spaţiul public.

Gurzău atrage atenţia şi asupra "privaţilor": "Marea problemă este că sunt prea mulţi privaţi care îşi permit să încalce dreptul la proprietatea privată".

Ciuhodaru: "Ascultarea se face pentru binele meu"
Deputatul-doctor Tudor Ciuhodaru se plânge de calitatea semnalului, mai ales la spital.
"Este posibil să îmi fie interceptate telefoanele. S-ar putea să fie o chestie de percepţie. Cred că această ascultare se face doar pentru binele meu şi le mulţumesc celor care mă ascultă în continuare", este mesajul candidatului UNPR pentru Primăria municipiului Iaşi.

NOTĂ: Toate interviurile video cu parlamentarii români au fost realizate la finele anului 2011. Sursa: gandul.info

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web