Nu de mult a avut loc la Ierusalim un mare festival de arte scenice unde şi-au dat întâlnirea cele mai mari celebrităţi din diferite domenii ale culturii. Alături de artişti din : Franţa, Japonia, Austria, China, Anglia, Cehia, Argentina, SUA, Congo, Columbia, Canada şi bine înţeles Israel, sub aceiaşi cupolă a festivalului România a fost reprezentata prin Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj.
Muzicienii din Cluj s-au bucurat de calde aprecieri pe scenele Ierusalimului unde şi-au desfăşurat concertele, iar înaltă lor ţinută interpretativă îmbinată cu repertoriul extrem de variat, le-au adus numai ovaţii la “scena”deschisă.
Concertele susţinute, în număr de două, primul intitulat “ a Cappella” s-a desfăşurat în una din ilustrele clădiri istorice Y.M.C.A. Interpretând piese corale clasice ai diferiţilor compozitori cunoscuţi ai lumii ca: Serghei Rachmaninoff, Felix Mendelsohn-Bartoldi, Josef Jacobson si alţii, doresc să amintesc şi câteva lucrări corale de mare expresivitate din vasta şi originala operă a compozitorilor români.
“Versuri de dor” de Vasile Herman sau compoziţii şi multe lucrări ancorate şi inspirate din folclorul nostru ca: “Suita corală din Ţara Oaşului”, “Sârba pe loc”, “Cântecul şi jocul miresei” şi multe alte autohtone, reamintind că totul a impresionat la maximum valoarea artiştilor români. Aici, a-şi sublinia atmosfera creiată când corul a intonat melodia israileană “Ierusalimul de Aur”, iar publicul ridicat în picioare a ovaţionat şi bisat melodia, pentru ca la un moment dat întreaga asistenţă împreună cu corul clujean sub ilustra bagheta a dirijorului Cornel Groza, care întorcându-se spre public, au cântat împreună această frumoasă odă dedicată Oraşului Sfânt.
Al doilea concert intitulat “Oratorio Cristus”, desfăşurat în sala Crown a Teatrului din Ierusalim, marchează ca de obicei tradiţia Festivalui Israel de a prezenta în speţă o mare varietate de lucrări muzicale inspirate din Liturghia Creştină, fapt după cum ne este cunoscut că Ierusalimul este socotit locul de naştere a Creştinismului. In acest sens s-a remarcat cu plăcere de către cunoscătorii genului, piesa simfonică, “Oratorio Cristus” creiată de Franz Liszt. Excutată în premieră în Israel, această mare şi deosebită sarcină interpretativă a revenit Orchestrei Simfonice din Ierusalim, împreună cu Corul Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj. Orchestra şi Corul au fost aplaudate la scenă deschisă…
Nu pot să închei micul meu repotaj fără a aminti de bucuria şi căldura cu care au fost primiţi peste tot în Israel mesagerii culturii şi a muzicii româneşti, iar aşa cum afirma domnul Cornel Groza, directorul muzical a corului din Cluj, multe mulţumiri organizatorilor cât şi sprijinului consecvent a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, ne uitând a specifica: “ Avem aici mulţi buni prieteni”. (DorohoiNews.ro)