Legumele româneşti, în pericol. Producătorii spun că temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au afectat grav culturile. În Braşov, Covasna şi Harghita, cultivatorii de cartofi spun că 50 la sută din producţie este compromisă. Şi în Iaşi legumele româneşti vor fi cu 30 la sută mai puţine decât anul trecut.
Canicula a afectat peste 12.000 de hectare de culturi de cartofi din tot judeţul Braşov. Asta înseamnă, spun fermierii, că vom avea producţii mult mai mici, iar preţul va fi mai mare
Temperaturile de peste 60 de grade Celsius de la nivelul solului sufocă tulpina cartofului, iar întreaga cultură este în pericol.
Dacă toamna trecută un kilogram de cartofi pleca de la poarta producătorilor cu un preţ de 40 de bani kilogramul, anul acesta ar putea costa peste 60 de bani.
Şi grădinarii din Iaşi spun că este cea mai slabă producţie din ultimii cinci ani. Căldura din ultimele săptămâni a distrus castraveţii, ardeii şi roşiile. Plantele nici nu mai apucă să înflorească.
Legumele care s-au copt în zilele caniculare s-au mănat şi sunt bune doar de aruncat. Asta înseamnă că salatele noastre vor fi mult mai scumpe sau vor conţine doar legume de import.