Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Parlamentul va aproba în prima sa săptămână de lucru din septembrie reîntregirea indemnizaţiei pentru mame.
"De când am preluat acest minister m-am preocupat - aşa cum am promis înainte - să restituim angajaţilor şi tuturor celorlalte persoane tăierile abuzive care s-au făcut în 2010. Am făcut această reparare. Şi singura indemnizaţie care nu a fost reîntregită este cea pentru mame. Nu s-a putut face odată cu celelalte pentru că a fost tăiată prin alt act normativ şi, din cauză că am intrat în această vacanţă parlamentară, ceea ce există în Parlamentul României ca iniţiativă de reîntregire a acestei sume nu s-a putut face. Se ştie, am încercat în două Comisii de muncă să trecem această iniţiativă, nu s-a putut - nu a fost cvorum...Nu am reuşit, deşi ar fi fost posibil la momentul respectiv. În septembrie, în prima săptămână de lucru (a Parlamentului - n.r.) vom relua această iniţiativă parlamentară şi, cu siguranţă, că aceasta se va aproba", a declarat ministrul Muncii, scrie Agerpres.
Anterior, Mariana Câmpeanu a precizat că indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la nivelul de 85% din salariu şi chiar dacă plafonul va rămâne la 3.400 lei, se va mări procentul mamelor care vor obţine creşteri ale veniturilor din această indemnizaţie.
Dintre amendamentele la OUG 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, cel mai important vizează revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu.
Amendamentul se referă atât la opţiunea pentru concediul de un an pentru creşterea copilului, cât şi la situaţia concediului cu durata de doi ani. Plafoanele indemnizaţiei pentru creşterea copilului, potrivit proiectului de act normativ, se vor menţine la nivelul actual: plafon minimal de 600 lei, plafon de 1.200 lei pentru opţiunea concediului de un an şi de 3.400 de lei pentru concediul de doi ani.