Dorohoi News Logo

Prognoză ANM: Vreme schimbătoare, cu perioade caniculare şi zile de instabilitate atmosferică până pe 30 iulie

vremea

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate, din punct de vedere meteorologic şi climatologic, printr-o vreme schimbătoare cu perioade caniculare, dar şi cu zile în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, conform estimării evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 17-30 iulie, publicată, marţi, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

 
Astfel, conform datelor care au la bază produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în zona Banatului, la începutul perioadei de prognoză temperaturile medii vor avea o tendinţă de staţionaritate la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, dar din 19 iulie vor creşte, atingând din nou pragul caniculei în intervalul 20 - 22 iulie. 
 
Totodată, în zilele de 23 şi 24 iulie regimul termic va marca o scădere, vremea redevenind normală termic pentru ultima decadă din iulie, după care o nouă creştere va aduce temperatura medie spre valori uşor mai ridicate faţă de normele climatologice, tendinţa fiind ca, până la sfârşitul lunii, vremea să se menţină călduroasă. 
 
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, averse locale însoţite de descărcări electrice, va fi redusă în prima parte a intervalului de prognoză, dar va creşte după data de 22 iulie. 
 
În Crişana, regimul termic se va menţine constant la valori apropiate de cele normale pentru această dată în primele două zile ale intervalului de prognoză, după care va marca o creştere, mediile temperaturilor maxime atingând 32-34 grade Celsius între 20 şi 22 iulie. Din 23 iulie, vremea se va răcori pentru ca, până pe 25 iulie, temperatura aerului să crească uşor şi treptat spre valoarea medie de 30 grade Celsius, în jurul căreia se va menţine până la sfârşitul lunii. Aversele şi descărcările electrice îşi vor face apariţia după data de 22 iulie, însă se vor semnala la nivel local.
national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web