Dorohoi News Logo

Senatul a adoptat tacit legea ce permite accesarea gratuită a Monitorului Oficial

monitorul-oficial

Legea ce permite accesarea gratuită a Monitorului Oficial în formă electronică a trecut tacit de Senat, plenul luând act de acest lucru în ședința de plen de luni, iar proiectul va fi transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Inițiatorii acestui proiect sunt: Chivu Sorin-Serioja - senator independent; Frunda György - senator UDMR; Lazăr Sorin-Constantin - senator PSD; Plăcintă Sorina-Luminiţa - senator PNL; Saghian Gheorghe - senator PSD.

Astfel, prin această Lege pentru modificarea și completarea Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, art. 19 se modifică și va avea următorul cuprins: ”Regia Autonomă realizează un produs electronic conținând actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet și este disponibil, în varianta pentru citire, permanent pentru actele publicate în Partea I și Partea a II -a, respectiv timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte în ceea ce privește celelalte părți ale Monitorului Oficial”.

Inițiatorii susțin în documentul cu expunerea de motive atașat Legii că ”la momentul actual nu există nicio instituție publică de consultanță legislativă care, prin birouri teritoriale și publicații, să facă posibilă cunoașterea legii de către orice persoană” și ”astfel este necesar să se intervină legiclativ pentru a modifica legea de organizare a Monitorului Oficial în sensul de a pune la dispoziția tuturor cetățenilor, gratuit pe internet, în format electronic, în varianta pentru citire, în mod permanent”.

De asemenea, ei mai arată că ”în același timp trebuie să se reglementeze și publicarea gratuită și permanentă și a acelor acte normative - ordinare, circulare - cu aplicabilitate restrânsă și număr mare de pagini emise de diverse instituții din cadrul administrației publice centrale” și explică despre acestea că ”în prezent, aceste acte sunt anunțate în Monitorul Oficial Partea I, se publică separat în secțiunea Partea I bis ce poartă același număr de apariție, utilizatorii interesați de aceste acte normative fiind indicați de emitent”.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar Legea va fi transmisă Camerei Deputaților în forma inițiatorilor, care este forul decizional. Termenul de adoptare tacită pentru această propunere a fost 11 octombrie 2012.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web