Trei cutremure au fost înregistrate, potrivit infp.ro, în mai puţin de 24 de ore în România. Un nou cutremur, cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter, s-a produs vineri, la ora 10:07, în zona Vrancea, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Seismul a avut loc la o adâncime de 124 kilometri. Localităţile apropiate de epicentru au fost Covasna, Vălenii De Munte, Râmnicu Sărat, Buzău şi Mizil.
Un cutremur a avut loc şi ieri noapte în Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona LOPATARI-MANZALESTI.
Seismul s-a produs la adancimea de 120 km si a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de II-III grade pe scara Mercalli. Seismul nu a fost resimtit la Bucuresti.
„Zona Vrancea este destul de tensionata si putem oricand sa ne asteptam la un cutremur mare. Nu trebuie sa ne gandim ca vine anul acesta sau anul viitor, dar nu putem neglija aceasta posibilitate. Trebuie sa fim pregatiti pentru un astfel de eveniment.", a spus Mircea Radulian, director stiintific la Institutul National de Fizica a Pamantului, la Kanal D.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040.
Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazată pe statistică, arată Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani.
"Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea apărea în 2012-2013", spune Radulian. În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede că este o predicţie uşor hazardată. Sursa: realitatea.net