Toti romanii sarbatoresc de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Ziua de 1 decembrie a fost stabilita ca Ziua Nationala a Romaniei in 1990, prin legea nr. 10 din 31 iulie.
Pana la acesta data, Ziua Nationala a Romaniei era 23 august. Atunci se sarbatorea ziua insurectiei armate antifasciste, inceputul revolutiei populare in Romania, cu referire la intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste si arestarea guvernului condus de Ion Antonescu in 1944. Iar inainte de aceasta data, Ziua Nationala a Romaniei se celebra la 10 mai, pentru a marca proclamarea independentei de stat a Romaniei, dar si transformarea Principatelor Romane Unite in Regatul Romaniei.
Alegerea zilei de 1 decembrie a facut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, in 1918, respectiv la Proclamatia de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza lupta romanilor transilvaneni pentru Unitate Natională si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari, situandu-se in continuarea precedentelor actiuni unioniste ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
S-a impamantenit ca de Ziua Nationala a Romaniei sa se consume fasole cu ciolan sau carnati sau placinta de dovleac. Un pahar de vin fiert cu mirodenii completeaza perfect masa traditionala de Ziua Nationala a Romaniei!