FBI a deschis de 12 ani la Bucureşti o filială pentru a combate infracţionalitatea informatică din ţara noastră, care îi afectează în mod direct pe cetăţenii americani. De atunci, atacurile date de hackerii români la coturile americanilor nu au scăzut. Dimpotrivă, au creat prejudicii de milioane de dolari.
Ultimul exemplu este cel de astăzi, cînd procurorii DIICOT au descins la locuinţele a 20 de suspecţi din Bucureşti şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin. Aceştia sunt acuzaţi că au înşelat aproximativ 100 de cetăţeni SUA cu nu mai puţin de 4 milioane de dolari.
Metoda este una clasică: "Anunţurile fictive postate de către învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere, în conturi indicate de învinuiţi, un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate", explică procurorii. Tot magistraţii dezvăluie şi cum se protejau membrii grupării pentru a nu fi descoperiţi de către autorităţi.
“Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de către părţile vătămate, liderul grupării a procurat diplome de licenţă falsificate, specialitatea medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA, pentru membrii grupării. Învinuiţii se deplasau astfel pe teritoriul SUA unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, actele fiind utilizate în scopul ridicării în numerar a sumelor de bani şi expedierii acestor sume în România”, spun procurorii.
Americanii, printre preferaţii hackerilor români
Conform procurorilor DIICOT, care au efectuat un studio asupra acestui gen de infracţiuni, SUA este a doua ţară în topul preferinţelor hackerilor români, pe primul loc situându-se Italia. Într-o altă analiză, făcută de Poliţia Română, se arată că cele mai active zone ale ţării sunt Bucureşti, Alexandria, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Constanţa.
Potrivit Poliţiei Române, membrii grupului infracţional ar fi recrutat, în perioada 2009 - 2012, persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil, fiind creeată astfel o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani. Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile pentru care se organizau licitaţii, printre care autovehicule şi electronice, sunt reale. Membrii grupării le spuneau victimelor că banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor vor fi păstraţi de un terţ, respectiv o societate de garantare de tip Escrow.
La acest ultim caz, procurorii DIICOT au cooperat din nou cu ofiţerii FBI şi Secret Service, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Oraşul Hackerville, din România
Orasul Râmnicu Vâlcea a fost denumit de presa din vestul Europei "Hackerville" ("Orasul hackerilor". Asta după ce în octombrie 2008 au fost reţinute 80 de persoane, membre ale unei retele internationale, care organiza licitatii false pe Internet. Jumătate dintre suspecţi erau din Râmnicu Vâlcea. Şi atunci, agenţii FBI i-au ajutat pe politistii români la arestarea reţelei, care ar fi provocat pierderi de milioane de dolari site-ului de licitatii online eBay. Sursa: adevarul.ro