Din prima zi a lui 2013, fumatul va fi interzis în parcurile pentru copii, în universităţi, în taxiuri, dar şi în maşina de serviciu. De asemenea, fumatul va fi interzis în orice spaţiu închis folosit în comun, cum ar fi cofetării, expoziţii sau malluri.
În ce priveşte restaurantele, proprietarii care vor permite fumatul în interiorul localurilor trebuie să interzică accesul minorilor.
Potrivit noii legi antifumat, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2013, fumătorii îşi vor mai putea aprinde ţigările doar în baruri, cluburi, discoteci sau cantine.
390 de lei bugetul lunar pentru ţigări
Conform informaţiilor provenite din Studiul Global asupra Tutunului la Adulţi, în România existau anul trecut 4,84 milioane de fumători. Studiul în Populaţia Generală privind prevalenţa cosumului de droguri la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cuprins în Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011, arată că tutunul cauzează annual moartea a peste şase milioane de oameni, dintre care peste cinci milioane sunt fumători şi foşti fumători.
În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat, dintre care 24% în cazul bărbaţilor şi 6% în cazul femeilor.
Un studiu realizat de ISRA Center Marketing Research, în primăvara anului 2010, a arătat că din eşantionul considerat, 55% erau nefumători, iar 45% fumau peste cinci ţigări pe zi. Acelaşi studiu spune că 55% dintre fumători au avut cel puţin trei tentative de a se lăsa de ţigări, dar din cauza lipsei autocontrolului sau al sfatului unui medic sau farmacist, au eşuat.
Există câteva metode folosite de cei care vor să se lase de fumat, printre care plasturele anti-fumat, ţigara electrică, tutunul de mestecat, tratament terapeutic. Însă cea mai eficientă metodă rămâne autocontrolul şi mai ales autostimularea financiară.
Scumpirile repetate ale ţigărilor în utlimii ani, în încercarea de a alinia preţurile Europei de Est cu preţurile din Vest, au avut ca rezultat benefic creşterea numărului de nefumători. Chiar şi cu aceste scumpiri, preţul unui pachet de ţigări este de două ori mai mic în România faţă de Anglia sau Irlanda.
Un consummator de tutun, care fumează un pachet de ţigări pe zi, plăteşte în jur de 10 – 13 lei pe zi. Într-o lună, bugetul alocat pentru fumat este de 300 – 390 de lei, bani care reprezintă 50% din venitul minim.
77% dintre europeni susţine interzicerea fumatului în baruri
Astfel, interzicerea din 2013 a fumatului în spaţiile publice nu poate să fie decât benefică, atât sănătăţii, cât şi bugetului.
Referitor la legile anti-fumat din Uniunea Europeană, numărul persoanelor care susţin măsurile autorităţilor de a interzice fumatul în locuri publice creşte, potrivit unui sondaj al Eurobarometer. Astfel, 84% dintre europeni sunt de acord cu interzicerea fumatului în clădirile de birouri şi în alte locuri de muncă din interior, iar 77% susţin interzicerea fumatului în baruri, conform sondajului.
Pachetele de ţigări din Australia
Comisia Europeană a arătat, de curând, că ţări precum Italia, Malta, Suedia, Lituania, Finlanda Slovenia, Franţa sau Olanda au adoptat legi care permit fumatul doar în locuri special amenajate, protejând astfel cetăţenii de fumatul pasiv.
Tutun de 2,5 dolari, închisoare de trei ani
Una dintre cele mai aspre legi anti-fumat a fost adoptată, prima oară în lume, în statul Bhutan, şi anume, interzicerea vânzării de tutun. Pe 3 martie, Sonam Tshering, un călugăr budist din Bhutan, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a încercat să ducă din India tutun de mestecat în valoare de 2,5 dolari. El a fost reţinut mai mult de o lună, iar după un proces de o săptămână a fost găsit vinovat de încălcarea strictei legislaţii anti-tutun, scrie Time.com.
Bhutan, care e monarhie constituţională din 2008, şi-a stabilit recent cele mai stricte legi anti-tutun din lume. Legea interzice vânzarea şi traficul de ţigări, iar pedepsele pot merge până la trei ani de închisoare pentru oricine este prins fumând într-o "zonă restricţionată", cum ar fi de exemplu o bancă. Pentru aceste "fărădelegi", nu există nicio şansă să beneficiezi de eliberarea pe cauţiune.
Rezidenţii şi turiştii de peste 18 ani pot cumpăra tutun din afara Bhutanului, dar taxa percepută în ţară este de 100-200%, iar limitele stabilite sunt de 200 de ţigări, 30 de trabucuri sau 150 de grame de tutun de mestecat.
Finlanda interzice fumatul?
Finlanda este prima ţară care nu doar intenţionează să reducă fumatul, ci doreşe să oprească total consumul de tutun. Pentru a face acest lucru, autorităţile vor adopta o serie de măsuri, printre care şi interzicerea afişării, în magazine, a produselor care conţin tutun şi, de asemenea, interzicerea fumatului în maşinile care transport minori, potrivit site-ului www.nbr.co.nz.
Şi în Australia se iau măsuri împotriva fumatului. La sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile australiene au pus în aplicare o măsură fără precedent, începând astfel un adevărat război împotriva fumatului. Australia a anunţat că va interzice logourile şi mărcile pe pachetele de ţigări.
Potrivit noii legi australiene, ţigările vor fi vândute în pachete standard, fără niciun fel de logo, culori, imagini, marcă sau text, cu excepţia avertismentelor referitoare la riscurile pentru sănătate.
Printre ţările care au adoptat legi anti-fumat se numără şi Spania, care, la începutul lui 2011, a interzis aprinderea ţigărilor în toate barurile şi restaurantele, în curţile spitalelor şi ale şcolilor, potrivit Novinite. Sursa: adevarul.ro