Se spune că, exact cum te prinde Anul Nou, aşa vei fi tot anul. Astfel, este bine ca de Revelion să ne înconjurăm de lucruri şi oameni care ne fac bine. Să intrăm în noul an veseli şi voioşi, cu bani la buzunar şi, în cazul fetelor, bancnote la sutien!
Dar asta nu e tot! Pentru a avea un an nou fericit este "musai" să urmezi tradiţiile şi obiceiurile creştine transmise din bătrâni. Dacă vrei să ai bani, atunci trebuie ca Anul Nou să te găsească cu bani la tine, dacă vrei să ai noroc la examene, atunci trebuie să ţii o carte în mână în noaptea de Revelion, iar dacă vrei să ai o viaţă amoroasă spectaculoasă, atunci trebuie să porţi ceva roşu pe tine!
Iată care sunt traditiile, superstiţiile şi credinţele legate de noaptea dintre ani, noaptea de Revelion:
1. Nu trebuie să aştepţi Revelionul în linişte. Aduce ghinion. Pentru a scăpa de spiritele rele, Noul An trebuie să te găsească în zgomot şi voie bună. Tradiţia populară spune că spiritele rele se sperie de lumină şi de zgomotele puternice. De aceea, pe vremuri şi chiar în prezent, în unele locuri, se trosneşte din bici pentru a alunga spiritele malefice din anul care vine. În ziua de azi, se folosesc petardele, pocnitorile şi artificiile.
2. Nu ai voie să plângi dacă nu vrei să ai parte de lacrimi şi ghinion pe tot parcursul anului.
3. Să nu mănânci carne de pui sau găină în noaptea dintre ani pentru că-ţi vei împrăştia norocul!
4. Prima masă trebuie să fie alcătuită din preparate din peşte ca să te poţi strecura printre probleme şi obstacole în noul an, cu agilitatea unui peşte în apă.
5. Mănâncă un măr în ajunul Anului Nou şi vei avea parte de sănătate pe tot parcursul anului.
6. Consumă 12 boabe de struguri! Acestea semnifică prosperitatea în cele 12 luni ale anului care vor urma.
7. În noaptea de 31 spre 1, bătrânii spun că aprinderea unei lumânări sub icoană până se luminează de ziuă are rostul de a-l îndupleca pe Dumnezeu pentru a-ţi da un an uşor şi luminos.
8. Noul an trebuie să te prindă obligatoriu cu bani în buzunar. Astfel te vei bucura de câştiguri şi bunăstare tot anul viitor.
9. De Revelion trebuie să porţi o haină nouă, care simbolizează schimbarea şi prospeţimea. Culoarea este foarte importantă. Iată cum trebuie să ne îmbrăcăm şi care este semnificaţia culorilor:
- Alb - liniste, inocenta, virtute, castitate, impacare
- caracterizeaza persoanele expansive, suave, puritane.
- Albastru - liniste, satisfactie, tandrete, iubire, afectiune
- caracterizeaza persoanele concentrice, pasive, senzitive, perceptive, unificative
- Galben - aspiratie, originalitate, veselie, spontaneitate
- caracterizeaza persoanele active, proiective, expansive, investigative.
- Gri - melancolie, tristete, plictiseala
- caracterizeaza persoanele deprimate, inchise, cu tendinte de izolare, cu stare de amaraciune.
- Negru - sobrietate, tristete, doliu, singuratate, despartire, moarte
- Portocaliu - exprima dorinta, excitabilitate, dominanta, erotism
- este specifica pesoanei active, ofensive, competitive, sociabile.
- Rosu - vointa, dominanta, ardoare, erotism, actiune, insufletire
- specifica persoanei active, excentrice, autonome, locomotorie, dominatoare, erotice, competitive.
- Verde - concentrare, renastere, siguranta, indrazneala, abstinenta, autoevaluare, persistenta
- caracterizeaza persoanele pasive, defensive, autonome, retinute, posesive, imuabile.
10. Nu uita de lenjeria intimă de culoare roşie şi bani la sutien!
11. Achită-ţi toate datoriile! Încearcă să scapi de ele cât mai repede cu putinţă, altfel vei avea probleme cu banii tot anul. De asemenea, nu este bine să împrumuţi bani în prima zi din an.
12. Nu uita să-ţi pui o dorinţa chiar la cumpăna dintre ani. Se spune că dorinţa pusă în noaptea dintre ani se împlineşte, cu condiţia să nu spui nimănui ce-ţi doreşti.
13. Imediat ce ai intrat în noul an, deschide larg pentru câteva minute toate uşile şi ferestrele. Astfel spiritele rele şi tot ceea ce este negativ va fi alungat din casa ta, care va fi purificată
14. Pe 1 ianuarie, tradiţia spune că prima persoană care îţi intră în casă trebuie să fie un bărbat, ca să te bucuri de protecţie şi noroc în anul care tocmai a început.
15. La cumpăna dintre ani, ia-ţi partenerul şi sărută-l sub o crenguţă de vâsc ca să vă iubiţi şi să fiţi fericiţi tot anul 2012.
16. Primeste urătorii cu pluguşorul, capra, ursul, sorcova ca să fii sanatos, să ai noroc la bani şi să-ţi pui în aplicare proiectele din 2011; legenda spune că prin formulele lor magice, dansul şi gesturile specifice scenariilor, colindătorii îţi aduc sănătate şi belşug
17. Nu folosi foarfecele pentru ca iti tai norocul in dragoste, iar in cazul in care te vei casatori vei face o alegere gresita
18. Nu arunca gunoiul din casa fiindca iti arunci norocul. În noaptea de Anul nou nu ai voie nici să mături şio nici să-ţi speli hainele.
În câteva sate, în această noapte se mai păstrează încă obiceiul ghicirii în stele de către fetele nemăritate, care doresc să-şi găsească alesul. Tinerele ies afară şi se uită pe cer, numărând nouă stele. Dacă ultima stea este mai mare şi mai strălucitoare decât celelalte, înseamnă că viitorul soţ al fetei va fi un bărbat ales, deosebit. Dupa ce termină de numărat, fata îi cere ajutorul stelei respective ca să-şi întâlnească ursitul. La miezul noptii, de Anul Nou, fetele iau de pe masa colacul ornamentat care se tine pe masa de sarbatori, il tin pe varful capului, se aseaza pe taietor si asteapta sa auda un sunet dintr-o directie oarecare si din ce parte vine sunetul, in acea parte isi va gasi ursitul.
In zonele Fagaras si Mures este obiceiul ca de Anul Nou sa se puna pe masa 12 farfurii sub care se ascund diferite obiecte. Fete si feciori sau perechi de fete si feciori intra pe rand in casa si intorc fiecare dintre ei cite o farfurie si ce se afla sub farfurie le arata ca asa le va fi ursitul(a) sau ca asa le va fi norocul daca se vor casatori: oglinda = mandrie; paharul de tuica = bautor; painea = bogatie; carbunele = negru la suflet; sarea = saracie; creionul = domn; bani = avutie. Se face haz de aceste preziceri. Sursa: cancan.ro