Doar 30 de norocoşi vor intra într-un program riguros de pregătire, pentru a deveni ofi ţeri de informaţii. Anul trecut, concurența la Academia de Informații „Mihai Viteazul” a fost de 20 de candidați pe loc.
Tinerii care visează la o carieră palpitantă, demnă de filmele cu James Bond, au şansa să se înscrie la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, în perioada 7 ianuarie-15 februarie 2013.
Numai obţinerea statutului de candidat la concursul de admitere, din toamnă, se anunţă a fi o provocare în sine, iar cei care lucrează în sistem spun că probele sunt accesibile doar celor cu sclipiri de geniu. „Oferta educaţională diferă de la an la an, în funcţie de nevoile de personal ale Serviciului Român de Informaţii. În 2011, concurenţa a fost extrem de strânsă, 20 de candidaţi pe un loc”, explică Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.
Admitere cu sacrificii
Numărul mic de locuri scoase la concurs, 20 la specializarea „Psihologie-informaţii” şi 10 la „Studii de securitate şi informaţii” face ca în jurul studenţilor de la Academie să existe o aură de mister. „Tinerii noştri au ceva special: sunt perfecţionişti, au simţul observaţiei şi o inteligenţă cu mult peste medie”, e descrierea făcută de Sava. Potrivit acestuia, nu probele sportive constituie obstacolul, ci testele psihologice, care scot la iveală capacitatea candidaţilor de a păstra un secret naţional sau curajul de a lupta împotriva unui posibil pericol terorist.
Ca să fie admişi, tinerii vor dovedi că au cunoştinţe solide de psihologie, limbi străine, dar şi că sunt buni la alergări. Comisia de evaluare va urmări şi cât sunt de dispuşi să facă sacrificii. „Agenţii nu au un program flexibil şi nici nu se îmbogăţesc de pe urma acestei meserii. O fac din pasiune”, explică reprezentantul Academiei.
Masterul profesional garantează job-ul
O altă modalitate de a accede în posturile puse la bătaie de SRI este masterul profesional, accesibil tuturor absolvenţilor, indiferent de specializare.
„Aşa au ajuns să lucreze pentru noi oameni care au terminat Electronică sau IT”, exemplifică Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii. Concursul de admitere la acest program de master, cu specializarea „Intelligence şi securitate naţională”, se va desfăşura în luna septembrie a acestui an, iar cei admişi vor primi statut de angajaţi ai instituţiei.
„SRI le oferă mai mult decât un loc de muncă, e vorba despre un statut. Trebuie doar să demonstreze că stăpânesc foarte bine un anumit domeniu şi îi vom coopta în echipă”, detaliază Sava avantajul de a alege un astfel de master profesional. Sursa: evz.ro