Dorohoi News Logo

Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre

comoara

Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent.

Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase la acea vreme) au fost dezgropate de arheologii ruşi în Crimeea (Ucraina), în ruinele unei aşezări antice numite Artezian. Locuitorii au încercat să ascundă aceste avuţii în timpul unui asediu de către armata romană, în anul 45 e.n.

Artezian se întindea pe o suprafaţă de cel puţin 1,3 hectare şi făcea, la vremea aceea, parte din aşa-numitul Regat al Bosforului. Conducerea regatului era disputată de doi fraţi, Mithridates VIII, care dorea independenţa faţă de Roma, şi Cotys I, care considera că regatul ar trebui să fie sub protecţia Imperiului Roman.

Roma a trimis o armată care l-a instalat pe Cotys drept conducător şi a atacat mai multe aşezări controlate de Mithridates, inclusiv Artezian.

Locuitorii din Artezian s-au baricadat în fortăreaţă, încercând să reziste asediului roman, dar, după cum explică prof. Nikolai Vinokurov, de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, ştiau că soarta lor era pecetluită. În acest sens, e posibil ca tezaurele pe care le-au îngropat să fi fost un fel de sacrificii funerare, scrie descopera.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web