Dorohoi News Logo

Adevărat sau fals? „Din 1 ianuarie 2013, în România fumatul este interzis în restaurante și taxiuri”

fumat

Românii au în continuare liber la fumat în multe spaţii publice, în ciuda unei recomandări a Uniunii Europene care cerea interzicerea unei astfel de practici. În Parlamentul României există un proiect de lege, depus în 2011, care prevede interzicerea totală a fumatului în astfel de locuri.

Mai multe articole apărute recent în presă afirmau că, în baza unei recomandări a Consiliului European, se interzicea de la 1 ianuarie 2013 fumatul în taxiuri, maşini de serviciu, parcuri pentru copii, universităţile din toate ţările din comunitate, precum şi restricţionarea accesului minorilor în restaurantele sau cofetăriile în care se fumează. În realitate, lucrurile stau diferit.

O recomandare a Uniunii Europene a existat şi a fost valabilă până în noiembrie 2012 şi prevedea interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice. "Până la 30 noiembrie 2012, toate statele Uniunii Europene ar fi trebuit să aplice recomandarea venită din partea Consiliului UE care prevedea interzicerea totală a fumatului. Din păcate, la 1 ianuarie 2013 nu există nicio normă legislativă prin care să se interzică fumatul în astfel de locuri. Ministerul Sănătăţii este legat de mâini pentru că există deja un proiect de lege în Parlament care prevede interzicerea fumatulului în locurile de joacă, oriunde ar fi ele şi, de asemenea, în spaţiile publice închise care înseamnă restaurante, discoteci", a declarat pentru gândul dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Integral pe gandul.info

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web