Şi anul acesta statul va acorda stimulentul lunar de întoarcere la serviciu, în valoare de 500 de lei. Specialiştii revistei baby îţi arată în ce situaţii poţi beneficia de acest ajutor şi de ce acte ai nevoie pentru a-l obţine.
Dacă te afli în concediu de creştere a copilului, poţi beneficia de acest stimulent, numit „de inserţie”, în valoare de 500 de lei pe lună. Trebuie însă să te întorci la job înainte ca micuţul tău să împlinească un an. Aceşti bani îi poţi folosi pentru plata unei bone care să aibă grijă de copil cât eşti la serviciu şi va fi acordat până la împlinirea vârstei de 2 ani.
Actele necesare pentru obţinerea stimulentului de inserţie
cerere tip;
actul de indentitate al solicitantului (copie şi original);
certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original);
certificat de căsătorie (copie şi original);
livret de familie (copie şi original);
adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptăţită: a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal) şi perioada acestuia; a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior naşterii copilului; realizează venituri în prezent, cu precizarea datei de reluare a activităţii;
dosar cu şină, din carton;
extras de cont (dacă se doreşte plata într-un cont bancar).
Unde depui cererea
Cererea se depune la D.G.A.S.P.C. din oraşul/sectorul în care locuieşti. Această instituţie va transmite solicitarea şi actele tale Agenţiei pentru Prestaţii Sociale spre soluţionare. Prima plată se va face în termen de 2-2,5 luni de la depunerea dosarului.
Alte situaţii
- Concediu creştere copil până la vârsta de 2 ani: dacă părintele se întoarce la serviciu înaintea împlinirii vârstei de 2 ani a copilului, nu primeşte stimulent. Întoarcerea la serviciu pentru a primi stimulent trebuie să se facă înainte de împlinirea vârstei de un an a copilului. Odată ce a optat pentru concediu de creştere a copilului până la 2 ani, nu mai poate să opteze pentru altă variantă.
- Concediu creştere copil cu handicap până la vârsta de 3 ani: în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se realizează oricând, până la împlinirea de către micuţ a vârstei de 3 ani. Sursa: libertatea.ro