Noul Cod Rutier, intrat în vigoare pe 19 ianuarie, a adus modificări majore în cazul motoscuteriştilor, care nu mai pot ieşi în trafic decât cu permis de conducere, iar în caz contrar se aleg cu dosar penal. Paradoxal este că, deşi legea a intrat în vigoare, nici un conducător de moped nu poate măcar să înceapă pregătirea teoretică pentru obţinerea permisului categoria AM (special pentru mopede). Şcolile de şoferi trebuie să se autorizeze pentru acest tip de permis la Autoritatea Rutieră Română, însă practic nu au cum să facă acest lucru, scrie monitorulsv.ro.
De unde vine blocajul: legislaţia a intrat în vigoare fără normele de aplicare
Constantin Alecsa, administratorul şcolii Auto Sette Suceava, a explicat situaţia hilară.
„La ora actuală nici o şcoală de conducători auto nu este autorizată pentru pregătirea conducătorilor de mopede, categoria AM. Şi asta nu se întâmplă din cauza şcolilor, ci din cauza legislaţiei care a intrat în vigoare fără normativele de aplicare”.
Şcoala de şoferi a acestuia pregăteşte de ani de zile motocicliştii pentru permis categoria A, iar mopediştilor care au urmat un curs de legislaţie rutieră le-a eliberat adeverinţe de absolvire sub forma unui permis pe baza căruia puteau circula, aşa cum permitea legea până pe 19 ianuarie. Noul Cod Rutier precizează că mopedistul are nevoie de permis categoria AM. Acesta se dobândeşte în urma unui examen de legislaţie şi o probă practică în poligon. Precizările suplimentare, care să facă posibilă demararea pregătirii elevilor, nu au mai venit însă.
„La ora actuală nu se cunoaşte numărul de ore pe care un cursant trebuie să le efectueze în cadrul şcolii şi nu se cunosc probele de poligon. Ne întrebăm dacă va fi un poligon la nivelul categoriei A, ca la motociclişti, sau vor fi probe ceva mai simple. Apoi, nu se cunoaşte cine va pune la dispoziţie mopedul, o vom face noi sau va da fiecare elev pe vehiculul lui. Practic nu se ştie nimic”, a explicat Alecsa.
„Am fost la mai multe şcoli, dar nu se ştie nimic despre catgeoria AM”
Acesta are o motocilcletă şi un moped pe care le-a pregătit pentru orele de condus ale viitorilor cursanţi, însă deocamdată nu poate decât să aştepte precizări legale clare care să-i permită să se autorizeze şi pentru permis categoria AM. La şcoala de şoferi a lui Constantin Alecsa l-am găsit pe Andrei Zaraza, un tânăr care ar fi interesat să obţină permisul de conducere categoria AM.
„Am fost la mai multe şcoli, dar nu se ştie nimic despre catgeoria AM. Eu am atestat pentru mopede şi am vrut să continui, însă unde mă duc nimeni, nu ştie nimic”, a declarat tânărul.
Constantin Alecsa a mai spus că, în opinia sa, foarte mulţi dintre cei care ieşeau în trafic cu motoscutere nu o vor mai face de acum încolo. El a explicat că în cadrul numeroaselor acţiuni de prevenire a accidentelor şi de educaţie rutieră în care a fost implicat de-a lungul timpului a întâlnit şi bătrâni de peste 80 de ani, inclusiv femei, care se deplasau pe două roţi.
Poliţiştii vor întocmi dosare penale mopediştilor fără permis
Chiar dacă anomalia legată de permisele categoria AM este evidentă, poliţiştii rutieri sunt obligaţi să pună în aplicare noul Cod Rutier.
Inspectorul pricipal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat: „Începând cu data intrării în vigoare a noilor modificări legislative, inclusiv cei care circulă cu mopede sunt obligaţi să deţină permis de conducere, în caz contrar poliţştii rutieri întocmind dosare de cercetare penale, iar cei care circulă cu astfel de documente riscând pedeapsa prevăzută de lege”.