Pentru că Băsescu şi Ponta au o înţelegere, Antonescu e pus să lanseze pe piaţă o „bombă“: scurtarea mandatului preşedintelui. Traian Băsescu anunţă că e de acord, dar pune şi condiţii: demisia celor 588 de parlamentari şi modificarea Constituţiei. Acestă ultimă condiţie ascunde însă ceea ce îşi doreşte cu adevărat preşedintele Traian Băsescu şi pentru care ar fi de acord şi cu scurtarea mandatului prezidenţial: imunitatea pe viaţă.
Cea de-a doua întîlnire „de taină“, după cum o numeşte EVENIMENTUL ZILEI, dintre Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, la care a participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, a avut scopul iniţial stabilit de a analiza raportul MCV pe Justiţie şi situaţia Schengen, dar protoganiştii au dat-o repede în alegeri.
Astfel, anunţă ADEVĂRUL, cei trei uselişti i-au propus preşedintelui Traian Băsescu să renunţe la opt luni de mandat şi să accepte mutarea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2014 şi comasarea acestora cu cele europarlamentare, în mai-iunie 2014. Motivul oficial: „să nu ţinem ţara în alegeri tot anul“.
CURENTUL susţine că USL vrea să grăbească un pic lucrurile şi să nu mai aştepte eventual până în decembrie 2014 plecarea preşedintelui Traian Băsescu de la Cotroceni, deaorece, singurul rămas fără loc important în noua configuraţie a puterii centrale este tocmai co-preşedintele USL şi liderul PNL, Crin Antonescu.
Acesta a fost întrebat dacă crede că se va ajunge la un acord cu preşedintele Traian Băsescu privind devansarea prezidenţialelor şi a răspuns, citat de COTIDIANUL, că nu e necesar un acord şi că dacă se găsesc pârghiile constituţionale, lucrurile pot fi impuse.
Deşi pusă pe masa preşedintelui, devansarea datei alegerilor prezidenţiale din noiembrie în mai-iunie 2014 stă exclusiv în mâna actualei majorităţi parlamentare. O analiză GÂNDUL arată că niciunul dintre cele trei scenarii pentru scurtarea mandatului preşedintelui nu se poate realiza. Numai în ipoteza demisiei sau a demiterii, mandatul preşedintelui s-ar putea încheia mai devreme. În orice alte condiţii, devansarea scrutinului ar duce doar la alegerea unui preşedinte ţinut pe tuşă şase luni.
Şi preşedintele Traian Băsescu, citat de ANTENA3, a susţinut că nu pot fi soluţii constituţionale de reducere a mandatului preşedintelui fără voinţa sa. Acesta a ajuns la concluzia că „este imposibil din punct de vedere tehnic“ să se organizeze alegeri europarlamentare şi prezidenţiale în mai-iunie 2014, şi a amintit, de precedentul existent anul trecut prin care Curtea Constituţională a respins organizarea simultană a două tipuri de alegeri - locale şi parlamentare, anunţă AGERPRES.
Dar preşedintele a venit cu o contra-ofertă, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ: revizuirea Constitutiei în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlament Unicameral cu 300 de aleşi, urmată de demisia lui şi a tuturor celor 588 de parlamentari.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că are o soluţie pentru reducerea numărului de parlamentari: să-şi dea demisia toţi parlamentarii care au intrat fraudulos, fără să ia 50% plus unu din voturi. El a arătat că Parlamentul a fost umplut de parlamentarii care au intrat în Legislativ la redistribuire.
Dar, pe lângă reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la parlamentul unicameral, preşedintele mai are un scop prin modificarea Constituţiei. Astfel, la preţioasele indicaţii ale preşedintelui Comisiei Europene şi ale altor importanţi lideri occidentali, afirmă surse citate de NAŢIONAL, şi la cererea şefului statului, în noua Constituţie se va strecura şi o referire la acordarea de imunitate pentru foştii şefi ai statului.
Aşa că, mai afirmă NAŢIONAL, Victor Ponta se va face luntre şi punte pentru ca isteria dezbaterilor care se vor isca în jurul schimbării Constituţiei să reprezinte paravanul sub care să ascundă articolul mult aşteptat de Băsescu: imunitatea pe viaţă! Iar odată primită această garanţie, Băsescu va părăsi Palatul Cotroceni ca un conducător înţelept, care se sacrifică pe sine pentru a asigura liniştea în ţară. Şi toată lumea politică va răsufla uşurată.