Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, mai multe atenţionări COD GALBEN de ceaţă şi intensificări ale vântului, valabile în judeţele din Moldova şi Transilvania. Din cauza ceţii, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Midia au fost închise joi dimineaţa.
Între orele 10:30 şi 13:30, în judeţele Suceava, Vrancea şi Galaţi şi, local, în judeţele Neamţ şi Bacău, Botoşani şi Iaşi, inclusiv E 85 şi drumurile naţionale şi judeţene aferente se va semnala ceaţă cu vizibilitate redusă sub 200 metri, izolat sub 50 metri.
Între orele 11:15 şi 14:00, va fi ceaţă în zonele joase din judeţul Harghita (inclusiv municipiul Miercurea-Ciuc), care determină scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri şi se vor semnala intensificări ale vântului în sudul judeţului Sibiu, mai ales pe Valea Oltului şi zona Munţilor Făgăraş, care vor atinge şi depăşi la rafală 50 km/h, iar la munte vor depăşi 80 - 90 km/h.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că din cauza ceţii sunt închise porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Midia, iar pe mai multe drumuri naţionale vizibilitatea este redusă sub o sută de metri.
Totodată, polişiştii anunţă că circulaţia autovehiculelor se desfăşoară normal pe autostrăzi şi drumurile naţionale. Deşi carosabilul este umed sau acoperit cu un strat subţire de zapadă pe unele artere rutiere din mai multe zone ale ţării, nu sunt semnalate evenimente care să îngreuneze semnificativ sau să blocheze traficul rutier.
„Informăm însă că pe mai multe tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Buzău, Constanţa şi Prahova sunt semnalate zone cu vizibilitate redusă sub 100 de metri, din cauza ceţii. De asemenea, fenomenul este prezent în Capitală şi pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti (unde vizibilitatea este redusă la aproximativ 100 de metri între kilometrii 11 şi 23)", precizează sursa citată.
Pentru prevenirea accidentelor grave pe drumurile publice, conducătorii auto sunt sfătuiţi să utilizeze luminile de întâlnire şi ziua pe toate categoriile de drumuri, pentru a fi mai vizibili în trafic, să se asigure temeinic înainte de a efectua manevrele de depăşire şi să adapteze viteza la condiţiile meteo-rutiere.