Dorohoi News Logo

Cum ne găsim mediatorii care ne scapă de procese

CAM-mediere

Începând de vineri, o dată cu intrarea în vigoare a „Legii Medierii” pentru cauzele civile, atât instanţele, cât şi procurorii - cu sprijinul Consiliului de Mediere - vor  pune la dispoziţia părţilor implicate într-un proces tabloul complet al mediatorilor autorizaţi. Medierea în cauzele penale se amână până la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală.

Disputele comerciale cu mize mici, desfacerea căsătoriei, succesiuni sau partaje în cazul moştenirilor, neînţelegeri care vizează terenuri, construcţii, locuinţe, dar şi  malpraxisul se numără printre tipurile de conflicte care ne vor aduce obligatoriu la masa medierii în cadrul unei şedinţe de informare.

Autorităţile au anunţat că sedinţa de informare este gratuită. Cu dovada participării la această şedinţă, respectiv un certificat eliberat de mediator, prezentat ulterior judecătorilor, acţiunea civilă poate fi continuată dacă aşa vor părţile implicate în proces.

Onorariul se negociază
Pentru sedinţa de informare a justiţibialilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia mediatorul nu poate pretinde onorariu. Dacă părţile implicate hotărăsc să continue procedura medierii şi să încerce soluţionarea conflictului în acest fel, acestea vor negocia un onorariu cu mediatorul.

Potrivit legii, onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.
„Părţile pot alege o soluţie oferită de legiuitor, cea a medierii, care presupune o modalitate mai puţin constisitoare, cu o publicitate redusă care poate să conducă la închiderea unui litigiu în condiţii de echilibru. Este clar în interesul breslei (a mediatorilor – n.r.) de a-şi face o astfel de situaţie actualizată privind coordonatele, datele de contact şi locaţiile unde îşi desfăşoară activitatea mediatorii autorizaţi conform legii”, au precizat pentru adevărul.ro oficiali din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Medierea, obligatorie, pentru cauzele civile nou-înregistrate!
Şedinţa gratuită de informare este însă obligatorie pentru cauzele civile nou - înregistrate, mai exact cele care au primit prim-termen anterior datei de 15 februarie. „În cazul în care se va încheia un contract de mediere, instanţa poate suspenda judecarea cauzei pentru maximum trei luni”, explică specialişti din cadrul Consiliului de Mediere.

În plus, mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea discuţiilor, fără să încerce să impună sau să sugereze soluţii la problema părţilor aflate în conflict. În cazul în care mediatorul încalcă normele prevăzute de Regulamentul de organizare, el poate să răspundă disciplinar, material sau chiar penal, explică reprezentanţii Consiliului de Mediere.

„Se poate opta pentru mediere în orice moment al procesului. Dacă părţile implicate doresc să continue procedura de mediere, iar conflictul dintre părţi se soluţionează, atunci pe baza adeverinţei eliberate, instanţa este obligată să închidă cauza civilă cu menţiunea că litigiul a fost soluţionat prin mediere”,
arată oficiali ai CSM.

În ceea ce priveşte durata procesului de mediere, el se poate derula în funcţie de complexitatea şi de gravitatea cauzei într-o sedinţă sau în maximum trei.

„Sunt persoane care nu vor să formuleze plângeri la instanţă, pe motiv că nu doresc să se expună public. Vreau să se înţeleagă un lucru: partea vătămată nu este obligată să renunţe la plângeri, ci cetăţeanului i se solicită să informeze cu privire la o altă modalitate de rezolvare a conflictului. O rezolvare care aparţine persoanelor implicate, nimănui altcuiva. Rolul mediatorului este de a ajuta părţile implicate să comunice între ele şi de a le sprijini în găsirea unei soluţii care aparţine în mod exclusiv acestora”, a declarat pentru adevărul.ro, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, Gabriela Gyongy Mihuţ.

În caz de malpraxis, se poate apela la un medic-mediator

Chiar dacă nu vor să meargă pe calea unei posibile împăcări, justiţiabilii vor fi obligaţi totuşi să aleagă un mediator cu care vor parcuge cel puţin o şedinţa (gratuită) de informare.

„Pot apela la un cabinet de mediere aflat în apropierea locuinţei lor, sau în funcţie de domeniul de specializare al mediatorilor. De exemplu, dacă o persoană vrea să ajungă în instanţă pentru un proces de malpraxis, va putea să selecteze din tabloul mediatorilor autorizaţi un medic care  a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor”, au explicat şi specialişti din cadrul Consiliului de Mediere.

„Practic acest curs de mediator, de minimum 80 de ore, se adaugă ca o pregătire suplimentară faţă de diploma de studii superioare. Spre exemplu, eu care am studii în domeniu juridic, sunt mai calificată să mediez conflicte juridice. O persoană care are  studii de specialitate în domeniul medical va fi mult mai abilitată în medierea conflictelor medicale“, completează specialiştii în problemele „împăcării”.

„Peste tot pe unde intră justiţiabilul – mai exact, instanţe - trebuie să existe afişat tabloul cu toţi mediatorii autorizaţi. Este dreptul persoanelor implicate să aleagă, de comun acord, din tabelul respectiv mediatorul care va încerca să le prezinte avantajele unei posibile împăcări”, spun oficiali ai Asociaţiei Mediatorilor.

Medierea nu aduce câştiguri considerabile

Pe de altă parte, mulţi dintre cei care au ales să facă această profesie susţin că momentan intrarea în vigoare a „Legii Medierii“  nu le oferă câştiguri considerabile. „Deocamdată, nu câştigăm nimic pentru că sedinţa de informare este una gratuită. Ba mai mult, mai trebuie să şi plătim din buzunarul nostru niscaiva bani. Mai exact, trebuie să le eliberăm oamenilor un document, cel cu care merg la instanţă după informare, care presupune nişte costuri. Plus că trebuie să închiriem un sediu unde să se desfăşoare aceste şedinţe, pentru care plătim chirie“, susţine un mediator autorizat.

Poate deveni mediator persoana care:

1. are capacitate deplină de exerciţiu;
2. are studii superioare;
3. are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;
4. este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
5. se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate;
6. a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu;
7. a fost autorizată ca mediator.

„Violatorii după gratii, fără negocieri“
Legea Medierii a stârnit reacţii dure în rândul opiniei publice. În Capitală peste 70 de persoane au protestat în urmă cu două săptămâni pentru scoaterea violului din această lege.

Persoane care au venit în piaţa să protesteze au afişat bannere cu mesaje precum „Cât mai costă un viol, domnule mediator?” sau „Violatorii după gratii, fără negociere”. În discursul pe care l-au ţinut în faţa celor care au venit în Piaţa Sfântul Anton, organizatorii au spus că mai au la dispoziţie un an pentru a încerca să scoată de pe lista faptelor care pot fi mediate.

„Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că se poate cădea la pace cu agresorul şi că agresorul îşi poate cumpăra libertatea. Mai mult, conduce la situaţia în care victima este obligată să retrăiască oroarea violului“, explică reprezentanţii organizaţiilor. Sursa: adevarul.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web