Senatul României a adoptat astăzi o iniţiativă legislativă care prevede că doar câinii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiaţi. Un câine va putea fi declarat bolnav incurabil în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu 131 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şapte abţineri.
Legea prevede că, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnați în teritoriu după ce au fost castraţi.
Nici câinii agresivi ridicaţi din stradă nu vor mai fi eutanasiaţi, ci vor fi ţinuţi în adăposturi, a explicat fostul senator PRM Marius Marinescu, inițiatorul legii pentru protecția animalelor, potrivit mediafax.ro.
"Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizaţiei, este o victorie a senatorilor, care au înţeles acest proiect de lege şi au votat pentru, este şi o victorie a iubitorilor de animale şi, nu în ultimul rând, este şi o victorie a mea", a declarat Marinescu. El a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, însoţit de un grup de iubitori de animale.
Vechea lege: câinii, eutanasiați dacă nu îi vrea nimeni
În urmă cu un an, Curtea Constituțională a decis că legea referitoare la câinii vagabonzi este neconstituțională. Legea prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autoritățile locale vor consulta populația prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier.
Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, de a amenaja şi suplimenta din fonduri proprii adăposturile publice pentru câini.
Dacă după 30 de zile câinii ținuți în adăposturi nu erau revendicați sau adoptați, ei puteau fi eutanasiați dacă așa decidea populația din localitate. De asemenea, puteau fi eutanasiați și câinii agresivi lăsați în libertate sau cei ai căror proprietari nu putuseră fi identificați.
Oamenii, „responsabili moral” de îngrijirea animalelor
Însă, în urma unei sesizări de neconstituţionalitate semnată de 70 de deputaţi PSD şi de 54 de deputaţi PNL, legea a ajuns la CC.
Curtea a hotărât ca eutanasierea câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultimă instanţă. La acea dată, membrii CC au apreciat că legea aduce atingere demnităţii umane. Curtea a subliniat „responsibilitatea morală a omului de a îngriji aceste fiinţe (animalele – n.r.) într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizaţie atins".
Acum, senatorii au adoptat o serie de amendamente pentru a pune de acord proiectul de lege cu decizia de necontituţionalitate de anul trecut.