Dorohoi News Logo

Un sucevean a stat opt luni nevinovat într-un penitenciar din Grecia. Aproape de un nou caz Crulic

sucevean

Total nevinovat, aşa cum a stabilit o instanţă de judecată, un sucevean şi-a petrecut opt luni din viaţă în puşcăriile din Grecia. Mai grav este că în această perioadă a trăit în condiţii greu de imaginat, obligat să supravieţuiască cu doar câţiva euro pe zi. Iar în tot acest interval, autorităţile române nu au dat nici un semn că ar dori să se intereseze de soarta sa.

Un nou caz Crulic, dorohoianul care a murit într-un spital penitenciar din Polonia după 90 de zile de grevă a foamei, a fost aproape de a se consemna cu un român ajuns în puşcăriile din străinătate. Un sucevean arestat în mai 2012 şi trimis pachet în Grecia sub acuzaţia că ar fi capul unei reţele de hoţi de utilaje a slăbit 22 de kilograme în doar opt luni, şi asta din cauza faptului că primea doar câţiva euro euro pentru a-şi cumpăra hrană. Dănuţ Chideuciuc, în vârstă de 52 de ani, din satul Călineşti Enache, spune că a trăit un adevărat coşmar în penitenciarele din Grecia, unde a avut parte de condiţii similare celor din Evul Mediu.

Bărbatul acuză deopotrivă şi autorităţile elene şi pe cele din România pentru tratamentul de care a avut parte înainte ca magistraţii de la Curtea de Apel din Salonic să pronunţe verdictul „nevinovat”. Coşmarul lui Chideuciuc a început în mai 2012, când s-a trezit la poartă cu poliţiştii suceveni. Aceştia aveau de pus în executare un mandat european de arestare emis pe numele lui Dănuţ Chideuciuc de Biroul Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Salonic.

Pentru că se ştia nevinovat, bărbatul a acceptat să fie predat autorităţilor elene, sperând că neclarităţile se vor rezolva în scurt timp. S-a înşelat amarnic. A stat câteva zile la un centru de reţinere de la periferia Atenei, iar mai apoi a fost trimis la o închisoare din Salonic, Metagogon. „Era o cameră de 150 de mp în care stăteau de la 2-3 până la 30-40 de deţinuţi. Şapte luni de zile am dormit pe o saltea de şase centimetri, pe mozaic, fără pernă sau cearşaf, fără să ies la aer sau să văd soare măcar o secundă. Am slăbit de la 94 de kilograme la 72 de kilograme. Aveam o raţie de 5,8 euro pe zi din care nu îmi puteam lua mai nimic”, este mărturia cutremurătoare a suceveanului.

Mai grav este că în tot acest interval nu a fost audiat şi nici o autoritate nu l-a întrebat nimic. Nici avocatul pe care şi l-a angajat nu i-a fost de prea mare folos şi l-a „încurajat” spunându-i că poate primi ani grei de închisoare dacă judecătorii nu se uită atent peste dosar. „Nu m-a băgat nimeni în seamă. Pentru ei nu eram decât o statistică, o cifră”, a concluzionat amar suceveanul.

După şapte luni petrecute în condiţii groaznice, soarta a început să-i fie favorabilă lui Dănuţ Chideuciuc. Mai întâi a fost mutat la o altă închisoare din Salonic, unde condiţiile de detenţie erau mult mai bune. Pe 23 ianuarie 2013 a ajuns, într-un final, în faţa unui complet de judecată. „Judecând acuzatul Dănuţ Chideuciuc, născut în România pe 3.02.1961, deţinut în Centrul General de Reţineri Salonic, declară nevinovat acuzatul de mai sus, legat de acuzarea de furt în complicitatea a mai mult de doi complici, uniţi pentru a participa la un furt în formă continuată, calificată, furt comis pe data de 5.05.2010”, se arată în decizia Curţii de Apel Salonic.

Imediat după ce i-a fost citită această decizie, unul dintre judecători şi-a cerut scuze pentru neplăcerile create. Iniţial, Dănuţ Chideuciuc a simţit o mare uşurare, dar mai apoi a realizat că i-au fost furate opt luni din viaţă. Din acest motiv, bărbatul se va adresa instanţelor de judecată. „Afacerea pe care o am în construcţii a scăzut foarte mult, iar fiul meu, care era la studii în Viena, din cauza problemelor financiare, a trebuit să îngheţe anul şi să revină acasă”, a arătat suceveanul care au fost consecinţele acestei arestări.

Pentru toate neplăcerile de care a avut parte, Dănuţ Chideuciuc va cere autorităţilor elene despăgubiri de un milion de euro, deşi crede că nici o sumă din lume nu-i poate alunga coşmarul trăit în puşcăriile din Salonic. Din păcate, acesta nu este un caz singular, şi alţi români fiind în situaţia de a fi extrădaţi în diferite ţări ale Uniunii Europene pentru ca mai apoi să revină acasă dovedindu-se că totul a fost o eroare judiciară. Nimeni nu răspunde însă pentru traumele acestor oameni, iar statul român îşi ia practic mâna de pe ei din momentul în care i-a predat. Un adevăr trist, pe care l-a sintetizat chiar ultima victima a unei astfel de greşeli judiciare. „Cred că România face cu mult prea multă uşurinţă aceste extrădări, îşi aruncă cetăţenii ca pe o măsea stricată, iar apoi nu se mai interesează de soarta lor. Timp de opt luni a verificat cineva care este situaţia mea în Grecia, dacă mi se acordă drepturile legale?”, este întrebarea fără răspuns a lui Dănuţ Chideuciuc. Sursa: adevarul.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web