Noua harta a Romaniei va avea sapte regiuni. Asta arata primul raport oficial, pe care ministrul Liviu Dragnea il va supune dezbaterii publice incepand de saptamana viitoare.
Aflam, pentru prima data, numele si resedintele noilor unitati administrative. Al doilea om din Guvern a explicat pentru Stirile ProTV cum se vor distribui cele 40 de miliarde de euro din fonduri europene, pe care Romania poate sa le atraga in urmatorii 6 ani, daca regionalizarea va fi de succes.
Cele sapte regiuni au, in medie, 2 milioane si jumatate de locuitori. Numele propuse sunt o combinatie de denumiri istorice si geografice: Moldova de Nord, Transilvania de Nord-Vest, Transilvania Centrala, Banat-Vest, Oltenia, Muntenia-Sud si regiunea Dunarea de Jos. Iar noutatea este ca actuala regiune de dezvoltare Bucuresti-Ilfov va fi cuprinsa in Muntenia-Sud, care va avea o populatie de 5 milioane de oameni.
Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii: "Pastram acesti sapte poli de crestere, cu bani dedicati pentru ei - europeni vorbim - toate resedintele de judet vor fi categorisite ca si poli de dezvoltare, celelalte orase si municipii din regiune vor fi definite ca si centre de dezvoltare zonala, iar comunele vor fi stimulate prin programe sa se asocieze".
In acest moment, Brasovul a castigat lupta cu Sibiul.
Prof. Dumitru Sandu, seful grupului academic pentru regionalizare: "Te uiti sa vezi unde a plecat populatia sa lucreze, unde merge pentru casatorie, unde merge pentru cumparaturi, in asa fel incat sa poti desena niste regiuni cu potential de functionare foarte mare".
Pastrarea actualelor resedinte de regiune inseamna de fapt pastrarea structurilor de absorbtie existente de 15 ani incoace, pentru ca infiintarea unora noi, in alte orase, ar presupune re-acreditarea mecanismelor din partea Comisiei Europene.
Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale: "Am stabilit un numar de 9, 10 obiective obligatorii care trebuie sa se regaseasca in fiecare sat: alimentare cu apa, canalizare, drumurile asfaltate, scoala modernizata, biserica modernizata, farmacie, dispensar".
Pana nu rezolva aceste probleme, primarii nu vor mai putea folosi banii publici pentru proiecte fanteziste sau inutile, ca patinoare, stadioane in panta sau bazine de inot.
Prima dezbatere a acestui proiect va fi peste o saptamana, la Iasi, urmata de alte 11 discutii in tara. sursa: stirileprotv.ro